Coronavirus // Un nou deces în rândul lucrătorilor medicali

Anticoruptie.md
06/05/2020

Încă un lucrător medical din Republica Moldova a pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Vera Godoroja, care de 42 de ani activa în calitate de felcer în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. 

„IMSP CNAMUP a pierdut o adevărată profesionistă, un exemplu de virtute și de onestitate, un model de conduită pentru multe generații de asistenți medicali de acum înainte. Regretata noastră colegă a activat ca felcer mai mult de 42 de ani. De nenumărate ori a luptat pentru salvarea vieții oamenilor și a făcut tot posibilul pentru a acorda pacienților primul ajutor medical calificat. Doamna Vera era o persoană plină de bunătate, sinceritate și omenie”, se arată într-un mesaj al CNAMUP.

Acest deces este al optulea deces din cauza noului coronavirus printre medici. Până acum peste 1.000 de lucrători medicali au fost confirmați cu Covid-19. Printre medicii răpuși de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Făleștia fost internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 8 aprilie, suferind de maladii cronice: insuficiență respiratorie progresivă de gradul III, cardiopatie hipertensivă și hipertensiune arterială de gradul III. Ea a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din oraș. Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este medicul traumatolog Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. 

Până în prezent în total 141 de persoane din Republica Moldova și-au pierdut viața din cauza Covid-19.

Anticoruptie.md
06/05/2020

Comentarii