Curtea Supremă de Justiție a decis: Domnica Manole nu va fi restabilită în funcția de judecătoare. Avocată: „Vom ataca decizia la CtEDO”

Anticoruptie.md
19/11/2018
Foto: CIJM

Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins luni, 19 noiembrie, cererea Domnicăi Manole de a fi repusă în funcția de judecătoare. Viorica Grecu, avocata fostei judecătoare, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că se va adresa la CtEDO imediat ce va primi hotărârea integrală.

„Judecătorii au respins integral cererea, însă au exclus din Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iulie cu privire la eliberarea Domnicăi Manole din funcție alineatele 4 și 5 ale articolului 15 declarate neconstituționale. Acest lucru nu putea fi făcut fără să admită cel puțin parțial cererea și să anuleze parțial hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii. Și aceasta pentru că trebuia să anuleze efectele aplicării art. 15, și nu să excludă art. 15 din hotărârea Consiliului Super al Magistraturii. Deci, este o soluție ilogică din punct de vedere juridic”, a mai subliniat Viorica Grecu.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție care au pus punct în cauza Domnicăi Manole sunt Ion Druță, Oleg Sternioală, Tamara Chișca-Doneva, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuria Bejenaru și Maria Ghervas.

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător pe 4 iulie 2017. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis eliberarea ei din funcție după examinarea avizului consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate. Făcând trimitere la mai multe hotărâri de judecată și la dosarul penal cu privire la referendum, Serviciul de Informații și Securitate a constatat în avizul său existența unor factori de risc în activitatea magistratei.

Ulterior, Domnica Manole a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind verificarea constituționalității prevederilor legale care oferă Serviciului de Informații și Securitate atribuții de verificare a judecătorilor. Judecătorii Curţii au constatat, între altele, că efectuarea controlului integrității funcționarilor publici și a demnitarilor de către Serviciul de Informații și Securitate reprezintă o ingerință în drepturile fundamentale la viață intimă, familială și privată și a secretului corespondenței.

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să își anuleze în februarie curent hotărârea anterioară prin care a revocat-o pe Domnica Manole din funcția de judecătoare. 

Cazul Domnicăi Manole este urmărit de reprezentanți ai mai multor ambasade la Chișinău, organizații internaționale și apărători ai drepturilor omului.

Anticoruptie.md
19/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii