Dan Perciun: „Perioada de îngrijire a copilului, studiile, armata și îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu de cotizare la pensionare”

Cornelia Cozonac
29/11/2021
CIJM

Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, Dan Perciun, precizează, într-o postare pe Facebook, că perioadele de îngrijire a copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se includ în stagiu pentru pensionare. Deputatul răspunde astfel unui val de dezinformare referitor la modificarea condițiilor de pensionare, prin care se tirajează știrea falsă că ultimele modificări la condițiile de pensionare nu includ aceste perioade în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă.

„În cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă, la calcularea stagiului se va ține cont întradevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi. Pensia pentru limită de vârstă - modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani - permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minim 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandar, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru doamne 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. NU se schimbă nimic la acest capitol”, explică deputatul.

Dan Perciun precizează că pensia pentru carieră lungă - un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard, cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acest stagiu va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ - armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult, mai spune deputatul.

„Pentru carieră lungă, din start am prevăzut pentru femei un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, acest stagiu va fi de 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39. Suplimentar - foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă - e facilitate pentru cei care au muncit mult”, precizează deputatul Dan Perciun.

 

Anterior mai mulți experți menționau că femeile sunt discriminate la obținerea pensiei tocmai pentru faptul că perioada concediului de maternitate și de creștere a copilului nu se considerau contributive la fndul social din care cauză femeile care aveau lucrați acelaș număr de ani ca și bărbații ridicau o pensie mai mică.  

Și în prezent mai mult experți rămân la părerea că și noile legi și inițiative legislative încă mai sunt discriminatorii în raport cu femeile. Bunăoară expertul în științe democrafice Valeriu Sainsus califică inițiativele legislative cu privire la pensionare drept discriminatorii în raport cu tinerii și femeile.  „Și în raport cu femeile, care au o pensie cu 20% mai mică decât a bărbaților și asta vine din contextul că ele au îngrijit de copii, noul proiect de lege a pensiilor este discriminatoriu. În calitate de demograf  mă întreb ce facem cu femeile care îngrijesc 1,5-2 ani un copil, iar această perioadă nu este contributivă. Cum depășim acest moment, în contextul în care țara își dorește ca fiecare familie să aibă 2-3 copii?”, menționează expertul într-un interviu acordat recent pentru portalul Anticoruptie.md. 

Cornelia Cozonac
29/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii