Decizie de ultimă oră! 60 de voturi pentru prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

Tatiana Gherța
02/02/2023
Sursa: Parlamentul RM

Începând cu ziua de sâmbătă, 4 februarie, va intra în vigoare o nouă hotărâre privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. Decizia a fost luată cu votul a 60 de deputați din majoritatea parlamentară. Opoziția a boicotat ședința.

Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița, a menționat că riscurile sunt încă foarte mari, motiv pentru care măsura de prelunire este necesară.

„Având în vedere provocările de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, considerăm necesară prelungirea stării de urgență, pentru ca autoritățile RM să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent”, a precizat șefa executivului.

Potrivit proiectului de hotărâre, atacurile aeriene au loc de mai multe ori pe săpătămână, punctele de lansare având un areal divers, printre care și Marea Neagră. În context, persistă în continuare riscuri majore ca rachetele lansate să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova și chiar să cadă pe teritoriul țării, cum s-a întâmplat în câteva rânduri. Totodată, persistă riscul ca din cauza ostilităților să fie înregistrat un nou val mare de refugiați.

În același timp, securitatea aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică și gaze naturale continuă să fie periclitată, în condițiile unui grad sporit de instabilitate pe piețele de comercializare a acestor resurse, ale riscului de reducere a livrării de gaze naturale de la SAP Gazprom către Republica Moldova, ale dependenței ridicate de contractul pe termen scurt pentru achizițiile de energie electrică încheiat cu Centrala Termoelectrică de la Curciurgan.

Precizăm că, starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia forțelor armate rusești în estul Ucrainei. De atunci starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori. Ultima decizie a fost adoptată de legislativ pe 1 decembrie. 

Tatiana Gherța
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii