DOC // Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în privința legii ce a pus pe spatele cetățenilor restituirea miliardelor furate din sistemul bancar

Anticoruptie.md
26/10/2016
Foto: ombudsman.md

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită exercitarea controlului constituționalității legii care obligă cetățenii Republicii Moldova să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

Potrivit sesizării depuse pe 25 octombrie, Ombudsmanul cere ca Înalta Curte să se expună asupra constituționalității Legii prin care Guvernul a pus pe spatele cetățenilor obligația de a restitui cei 13,5 miliarde de lei oferiți în calitate de garanții bancare Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Legea face parte dintr-un pachet din șapte acte legislative pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat răspunderea la sfârșitul lunii septembrie. Acestea au fost promulgate de șeful statului, Nicolae Timofti, pe 4 octombrie. 

În sesizare, Cotorobai invocă încălcarea mai multor prevederi ale Constituției Republicii Moldova și spune că implementarea legii va încălca unul din drepturile fundamentale ale cetățenilor - dreptul la un trai decent. 

Și cu o zi înainte de a fi promulgate de președintele țării, Mihail Cotorobai a declarat că legile încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul menţiona că acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă și, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului. Totodată, în opinia sa, implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrângerea drepturilor legitime ale cetăţenilor.

Anticoruptie.md
26/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii