DOC// Numărătoare inversă pentru Alexandr Stoianoglo: CSP a dispus pornirea unei anchete în privinţa procurorului general

Julieta Saviţchi
05/10/2021

Consiliul Superior al Procurorilor (CPS) a admis sesizarea deputatului Lilian Carp în privinţa procurorului general, a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu şi a desemnat un procuror care va efectua investigaţiile. Decizia a fost votată de 7 din cei 11 membri ai CSP.

Astfel, CPS l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună de la Procuratura Anticorupţie ca să investigheze acuzaţiile de corupere pasivă şi abuz în serviciu, aduse lui Stoianoglo de către șeful Comisiei securitate națională, Lilian Carp.

Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea pa miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Lilian Carp a declarat la şedinţa CSP că este vorba de o sintagmă inedită formată din trei cuvinte „Sintagma, având efectiv suspensiv, a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a precizat deputatul.

Amintim că la finele lunii august, Parlamentul a votat, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea şefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Comisia specială de evaluare a performanțelor procurorului general va număra cinci membri, propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat. Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcţionari publici.

Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care va adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a şefului Procuraturii Generale.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Alexandr Stoianoglo a luptat până în ultimul moment ca să nu fie pornită o anchetă sau o evaluare în privinţa sa: a sesizat Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia, a solicitat ajutorul organizaţiilor internaţionale şi a corpului diplomatic acreditat la Chişinău, a lansat propuneri legislative privind lupta cu corupţia şi a adus acuzaţii guvernării, organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor de dezvolrare.

În timp ce CSP examina sesizarea lui Lilian Carp, Stoianoglo a dat buzna în sala de şedinţe şi a încercat printr-o cerere de recuzare să-i elimine de la şedinţă pe cinci membri ai Consiliului.

Julieta Saviţchi
05/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii