DOC // Poziția SIS în ping-pongul dintre judecătorul Victor Orîndaș și CSM

Anastasia Nani
10/06/2016
Victor Orîndaș (stânga) și Ion Țurcan. Colaj CIJM. Foto: CIJM, Jurnal.md

Atât Victor Orîndaș de la Judecătoria Comercială de Circumscripție, cât și Ion Țurcan de la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei au fost supuși verificărilor de către Serviciul de Informații și Securitate și în cazul ambilor instituția a trimis în adresa Consiliului Superior al Magistraturii avize consultative negative, potrivit unui răspuns oficial al SIS adresat Anticoruptie.md. În cazul lui Victor Orîndaș, într-o recentă hotărâre, membrii CSM au făcut trimitere la aviz și l-au declarat din nou incompatibil cu funcția de judecător, sugerând șefului statului să-l demită în baza acestei constatări. Acest fapt nu-i va permite magistratului să plece din sistem în baza propriei cereri de demisie pe care a depus-o în mai. 

Potrivit aceluiași răspuns al SIS, acuzațiile lui Victor Orîndaș potrivit cărora angajații structurii l-au persecutat, după ce anterior a sesizat organele de drept despre faptul că Ion Ţurcan l-a presat şi l-a influenţat să ia decizii favorabile acestuia în mai multe dosare, sunt nefondate și contradictorii, se arată în același răspuns. "Afirmaţiile domnului Orîndaş în ceea ce priveşte acţiunile neconforme legii ale reprezentanţilor SIS au fost verificate, acestea dovedindu-se a fi nefondate şi contradictorii. În acest sens, ţinem să menţionăm că probele în privinţa acţiunilor domnului Orîndaş, expediate în adresa CSM şi Procuraturii Generale, nu au fost distruse. Mai mult ca atât, SIS a sesizat şi Comisia Naţională de Integritate, pe aspectele ce o vizează, conform competenţelor", potrivit scrisorii adresate portalului Anticoruptie.md. 

Solicitarea către SIS a fost expediată după ce Victor Orîndaș a publicat la 16 mai pe pagina sa de Facebook o cerere de demisie, adresată președintelui Nicolae Timofti. Judecătorul susţinea că el continuă să fie persecutat după ce anterior a sesizat organele de drept despre faptul că Ion Ţurcan, fost preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, l-a presat şi influenţat să ia decizii favorabile acestuia în mai multe dosare. "În perioada noiembrie 2015 - mai 2016, când am făcut mai multe declarații în presă și plângeri pe la diferite instanțe am fost contactat de mai mulți colaboratori și provocatori SIS, actuali sau foști, care la început au încercat să mă convingă să încetez demascările din sistem folosind amenințări deghizate sub formă de sfaturi sau propuneri de a mă ajuta sau veneau cu dezinformații iscusit alcătuite, având scopul de a mă dezechilibra psihologic", scria, între altele, magistratul.

Declarat din nou incompatibil cu funcția de judecător

Victor Orîndaș a cerut să fie demis din sistem după ce, anterior, Consiliul Superior al Magistraturii l-a declarat incompatibil cu funcţia de judecător, iar ulterior hotărârea a fost anulată de către Curtea Supremă de Justiţie. Cererea judecătorului nu a fost însă acceptată. CSM a reexaminat recent cazul și l-a declarat din nou incompatibil cu această funcție. "După cum rezultă din hotărârea Curții Supreme de Justiție, Colegiul CSJ a constatat că hotărârea CSM de la 3 noiembrie 2015 nu a fost adoptată cu votul deschis al majorității membrilor CSM, adică soluția expusă în hotărârea dată nu a acumulat numărul necesar de voturi, din cei 12 membri ai Consiliului", se artă în documentul adoptat de CSM în privința lui Victor Orîndaș la 31 mai. De această dată, Consiliul a anunțat că decizia a fost luată cu opt voturi pro. 

În noua hotărâre, membrii CSM fac trimitere la avizul SIS. "Potrivit avizului consultativ expediat la CSM la 21.10.2015, verificarea suplimentară a reconfirmat că Victor Orîndaș a fost unul dintre judecătorii care a emis, în circumstanțe dubioase, hotărâri în procedura în ordonanță, prin care au fost legifirate tranzacții financiare internaționale cu sume exorbitant de mari. În litigiu figurau și rezidenți moldoveni, fapt ce permitea competența teritorială, însă procesele judiciare erau specifice (cu element internațional) și impuneau o verificare detaliată, dar acest fapt s-a neglijat, fiind dată preferință procedurii simplificate de ordonanță judecătorească", potrivit hotărârii CSM.  

Victor Orîndaș a fost vizat și în trei procese penale: două demarate în 2013 și altul în 2014. "Primul proces penal a vizat tentativa de deposedare a petiționarilor de bunuri imobile, prin depășirea atribuțiilor de serviciu. Al doilea proces penal ținea de acțiunile pretins ilegale ale judecătorului, manifestate prin examinarea unei cauze civile ce nu intra în competența Judecătoriei Economice (unde activa). Al treilea proces penal a fost inițiat pe faptul acțiunilor pretins ilegale ale judecătorului Vuctor Orîndaș și ale unui ex-judecător la emiterea unor ordonanțe judecătorești în cazul Banca de Economii", se arată în același document. 

Astfel, CSM a propus șefului statului să-l demită pe Victor Orîndaș pentru că este incompatibil cu funcția de judecător. "M-au dat afară încă odată, chiar dacă am câștigat la CSJ și am fost restabilit în funcție. Chiar dacă am fost în funcție ulterior, fără să fiu sancționat pentru anumite încălcări Consiliul Superior al Magistraturii m-a declarat incompatibil și m-a dat afară respingind demisia mea. CSM se razbună în continuare pentru faptul că am declarat public despre presiuniule și influența lui Ion Țurcan în dosarele Falun Dafa și alte dosare", ne-a declarat Victor Orîndaș.

Anterior, Victor Orîndaş a fost vizat în cadrul unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice care arată că din 2010, prin intermediul sistemului judecătoresc din Republica Moldova, au fost spălate 18 miliarde de dolari. Potrivit investigaţiei, magistratul se află pe locul doi la numărul de ordonanțe semnate în cazul spălărilor de bani. El a emis trei ordonanțe care au vizat suma totală de 1,48 miliarde de dolari. 

Şi Ion Ţurcan a fost vizat într-o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Scriam, între altele, că acum câteva luni, CSM l-a propus la funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, post pe care l-a ocupat începând cu 2011. Nicolae Timofti le-a scris însă foştilor colegi că într-o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, şeful statului a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar. "În prezent, SIS se află în procedura de contestare a deciziilor Colegiului disciplinar din subordinea CSM privind încetarea procedurii disciplinare în raport cu Ion Ţurcan", potrivit răspunsului SIS.

Anastasia Nani
10/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii