Judecătorul Victor Orîndaş şi-a anunţat demisia: "Continuu să fiu hărţuit, în special de SIS"

Anticoruptie.md
16/05/2016
Victor Orîndaş. Foto: Jurnal.md

Magistratul Victor Orîndaş de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, declarat de Consiliul Superior al Magistraturii incompatibil cu funcţia de judecător, hotărâre anulată ulterior de Curtea Supremă de Justiţie, a cerut să fie demis din sistem. Judecătorul a făcut publică solicitarea, adresată preşedintelui Nicolae Timofti, pe reţeaua de socializare Facebook. Victor Orîndaş susţine că el continuă să fie persecutat după ce anterior a sesizat organele de drept despre faptul că Ion Ţurcan, fost preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, l-a presat şi influenţat să ia decizii favorabile acestuia în mai multe dosare.  

"Din momentul denunțului făcut la SIS în primavara anului 2015 despre influența necorespunzătoare a ex-președintelui Judecătoriei Centru Ion Țurcan și până în momentul de față s-a dovedit că Serviciul de Informație și Securitate, Procuratura, Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul disciplinar al CSM au acționat în unison pentru a-l scoate pe Ion Țurcan basma curată, iar persecutarea mea continuă pentru a mă reduce la tăcere", se arată în cererea de demisie a lui Victor Orîndaş.

Magistratul susţine că după ce a făcut publice tentativele lui Ion Ţurcan de a-l influenţa în mai multe dosare privind organizaţiile Falun Dafa și Falun Gong, precum și în cauza Banca de Economii versus Proacvacom SRL sau Nuntius SRL, a fost căutat de mai multe persoane care au încercat să-l convingă să renunţe la dezvăluiri. 

"În perioada noiembrie 2015 - mai 2016, când am făcut mai multe declarații în presă și plângeri pe la diferite instanțe am fost contactat de mai mulți colaboratori și provocatori SIS, actuali sau foști, care la început au încercat să mă convingă să încetez demascările din sistem folosind amenințări deghizate sub formă de sfaturi sau propuneri de a mă ajuta sau veneau cu dezinformații iscusit alcătuite, având scopul de a mă dezechilibra psihologic. Organizația secretă SIS aplică de fapt aceleași metode murdare, tehnologii de dezinformare, manipulări cu semiadevăruri și amenințări subtile în scopul distrugerii persoanei care se ridică împotriva sistemului, exact cum acționa pe vremuri de tristă faimă KGB-ul", potrivit aceleiaşi cereri.

"Sunt fantezii bolnave. Nu mai am ce adăuga", a declarat Ion Ţurcan, solicitat de Anticoruptie.md. Reprezentanţii SIS nu au comentat deocamdată acuzaţiile. 

Postarea judecătorului Victor Orîndaş

Anterior, Victor Orîndaş a fost vizat în cadrul unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice care arată că din 2010, prin intermediul sistemului judecătoresc din Republica Moldova, au fost spălate 18 miliarde de dolari. Potrivit investigaţiei, magistratul se află pe locul doi la numărul de ordonanțe semnate în cazul spălărilor de bani. El a emis trei ordonanțe care au vizat suma totală de 1,48 miliarde de dolari. 

Şi Ion Ţurcan a fost vizat într-o anchetă realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Scriam, între altele, că acum câteva luni, CSM l-a propus la funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, post pe care l-a ocupat începând cu 2011. Nicolae Timofti le-a scris însă foştilor colegi că într-o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, şeful statului a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar.

Anticoruptie.md
16/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii