Domnica Manole, discurs tranșant la Adunarea generală a judecătorilor: „De ce vă temeți, domnilor magistrați?”

Anticoruptie.md
21/10/2016
Sursa foto: CIJM

Magistrata Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a rostit vineri, 21 octombrie, un discurs dur la adresa sistemului judecătoresc, în cadrul Adunării generale a judecătorilor. Domnica Manole a ținut să își exprime poziția după ce propunerea ei de a discuta problemele din sistemul judecătoresc a fost susținută doar de 30 din cei 302 judecători prezenți în sală. Ea s-a referit, în discurs, în special la cei 16 judecători arestați pentru implicare în scheme de spălare de bani.

„Faptul că 16 judecători au fost implicați în activități pretins infracționale indică existența unei grave probleme în justiția moldovenească și de aceea nu este corect să apelăm doar la lichidarea consecințelor prin arestarea judecătorilor. În 2012, a existat o sesizare din partea SIS cu privire la acțiunile judecătorului Iurie Hârbu de la Judecătoria Telenești care a emis prima ordonanță de acest fel. De ce nu s-a autosesizat atunci CSM? De ce nu a fost organizată atunci o Adunare generală a judecătorilor? De ce nu a fost făcut acest lucru în 2014, când a existat și un raport al Inspecției Judiciare pe acest caz? De ce unii magistrați implicați au fost promovați, unii numiți șefi de instanțe, iar acum sunt cercetați penal? De nu au acționat și alte instituții ale statului atunci când a funcționat schema? De ce nu au fost aplicate măsurile de prevenire, mă refer la Serviciul de spălare a banilor, sau la alte instituții obligate să raporteze fraudele bancare? Se vehiculează că acești judecători implicați au fost influențați din afară. Vă dați seama cât de importante au fost aceste influențe? Aceste declarații nu trebuie ignorate, sistemul judecătoresc rămâne vulnerabil.  Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru actul de justiției. Prin discutarea publică și deschisă a acestor probleme trebuie să demonstrăm societății că nu ascundem pe nimeni de justiției, ne asumăm răspunderea pentru probleme. E nevoie să punem temelia unui sistem judiciar nou, transparent. E grav. De ce vă temeți, domnilor judecători?”, a declarat judecătoarea Curții de Apel Chișinău.

Manole a mărturisit că a venit la Adunarea generală a judecătorilor cu propunerea de formare a unei comisii de anchetă pentru investigarea implicării sistemului judecătoresc în schema de spălare de bani. Comisia urma să fie creată din judecători din instanțe de toate nivelele și experți, dar fără implicarea membrilor CSM, care au știut despre schemă din 2012, dar nu a întreprins acțiuni. Propunerea Domnicăi Manole nu a fost însă susținută de Adunarea generală.

Domnica Manole este unul dintre magistrații care aduce cele mai multe critici la adunările generale ale judecătorilor din ultima perioadă. În primăvara acestui an, judecătoarea Curții de Apel Chișinău s-a ales cu un dosar penal după ce a emis o decizie judecătorească prin care a obligat CEC să organizeze un referendum național pentru alegerea președintelui Republicii Moldova prin votul direct al populației. În acest scop au fost adunate peste 400.000 de semnături de către Platforma Demnitate și Adevăr, iar Comisia Electorală Centrală a stabilit că grupul de inițiativă nu a respectat prevederea legală care indica numărul de semnături necesare în fiecare unitate administrativă.

Anticoruptie.md
21/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii