După FBI, a venit rândul şi poliţiei de la Chişinău. Jurnalistă CIJM, hărţuită de unul dintre subiecţii anchetelor despre fostul procuror Ruslan Popov

Anticoruptie.md
21/05/2022
Facebook

Jurnalista Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM), Julieta Saviţchi, autoarea mai multor investigaţii despre fostul adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, este hărţuită de către unul din subiecţii vizaţi în anchete. După ce a ameninţat jurnalista că o va denunţa la Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI) şi la Ambasadă americană de la Chişinău, Lilian Racoviţă a reclamat-o la poliţie pentru defăimare şi în instanţa de judecată din Chişinău.

Jurnalista a fost citată la poliţie pentru a oferi explicaţii, iar Judecătoria Chişinău a programat, pentru luna viitoare, prima şedinţă de judecată în dosarul civil pornit în baza plângerii lui Racoviţă.

Personajul care a ameninţat jurnalista, Lilian Racoviţă, locuieşte de câţiva ani în SUA, iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de a fi reţinut Ruslan Popov, a înregistrat pe numele său cota parte dintr-o afacere deţinută de fiul procurorului la Orhei. Lilian Racoviţă o acuză pe autoarea anchetei că ar fi scris că el este fost poliţist, fapt ce i-ar leza propria imagine și i-ar „crea circumstanțe juridice nefavorabile”.

Petiţionarul consideră drept defăimare şi faptul că autoarea anchetelor a scris că el a cumpărat 33 la sută din afacerea de la Orhei, în pofida faptului că informaţia a fost preluată din surse oficiale deschise.

Racoviţă a mai invocat că Saviţchi a scris despre el că a fost acuzat de comiterea unor ilegalităţi, în pofida faptului că s-a făcut trimitere la o înregistrare video, făcută de acesta cu câţiva ani în urmă, în care respingea învinuirile aduse.

Petiţionarul a mai acuzat jurnalista că a scris despre el cu cinci ani în urmă articole defăimătoare pe un alt portal care nu există în realitate.

În luna octombrie a anului trecut, CIJM a publicat o anchetă în care scria că familia procurorului general-adjunct, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită, ar controla, pe lângă livada şi frigiderul din Mileştii Mici, o treime dintr-o afacere în agricultură în satul Brăviceni, raionul Orhei. Această afacere, pe care au identificat-o reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, nu este trecută în acte pe numele procurorului, nu a fost și nu este declarată. Este vorba de o livadă de măr superintensivă, amenajată după cele mai moderne standarde. Cota din afacere a fost înregistrată iniţial pe numele lui Alexandru Popov, fiul mai mare al procurorului, care la acel moment era student şi avea 19 ani. Cu puţin timp înainte ca Ruslan Popov să fie reţinut, în dosarul pentru îmbogățire ilicită, cota parte din afacerea de la Brăviceni a fost înregistrată pe numele lui Racoviţă.

Amintim că Ruslan Popov a atacat în instanţă CIJM după publicarea anchetelor despre afacerea şi averile sale. Procesul de judecată este suspendat până la finalizarea urmăririi penale şi pronunţarea unei decizii definitive în dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită.

Anticoruptie.md
21/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii