„Este o greșeală”. Irina Vlah s-a activat după ce Guvernul a atacat în instanță legea regională care permite Panglica „Sf. Gheorghe”

Ilie Gulca
05/05/2022
Bașcanul regiuniii găgăuze, Irina Vlah, la manifestare locală. Foto: Facebook.comn

Bașcanul regiunii autonome găgăuze, Irina Vlah, consideră subiectul panglicii bicolore „Sf. Gheorghe” „o greșeală” a guvernării actuale după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță hotărârea Adunării Populare a UTA Găgăuză care permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

„Însăși ridicarea acestei teme este o greșeală. Și dacă totuși a fost ridicată, tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și trebuia colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajunge la o decizie de compromis. Sper că politicienii vor trage lecții și se vor decide, ei trebuie să urmeze voința poporului ori vor să impună totuși poporului voința lor”, scrie bașcanul pe pagina sa Facebook.

Irina Vlah a semnat pe 3 mai legea care permite în autonomie panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, votată de Adunarea Populară găgăuză în ciuda legii restrictive adoptată pe 20 aprilie de Parlamentul de la Chișinău.

Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe” folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina. Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei (900 de euro), iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

Într-o investigație a RISE Moldova, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, precum și toată elita din UTA Găgăuză erau descriși ca apropiați ai „departamentului moldovenesc” din cadrul Kremlinului, care le scria discursurile și le dădea direcții politice.

Politicienii de frunte din UTA Găgăuză se află de ani de zile sub controlul „departamentul moldovenesc” din cadrul Kremlinului, a dezvăluit ancheta RISE Moldova intitutală „Kremlinovici”. Materialul a fost publicat în toamna lui 2020, înaintea alegerilor prezindențiale din 2020 din Republica Moldova.

Conform acestuia, liderii găgăuzi primesc de mai mulți ani instrucțiuni direct de la Moscova despre ce acțiuni politice trebuie să întreprindă și ce discursuri scrise de ruși trebuie să rostească.

Pe de altă parte, după decizia de la Comrat de vinerea trecută, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că legea va fi aplicată, inclusiv pentru UTA Găgăuză.

El a declarat că legea Adunării Populare de la Comrat urmează să fie supusă controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat și cel mai probabil actul contestat care fi suspendat în concordanță cu prevederile legislației naționale.

Ilie Gulca
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii