Guvernul a atacat în judecată decizia Adunării Populare a Găgăuziei privind utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege în R. Moldova

Cornelia Cozonac
04/05/2022
Foto: gagauzinfo.md

Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu, a atacat, miercuri, în instanță hotărârea Adunării Populare a UTA Găgăuză care permite utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe” în autonomie în ciuda legii restrictive adoptată pe 20 aprilie de Parlamentul de la Chișinău. Reclamația a fost depusă la Curtea de Apel Comrat. 

Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Tăburceanu. Ea a precizat că reprezentantul Guvernului a cerut suspendarea și abrogarea hotârârii votată vinerea trecută de Adunarea Populară găgăuză.    

Bașcanul de la Comrat, Irina Vlah, a semnat luni legea prin care va fi permisă în autonomie utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe”. 

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei (circa 450 de euro) sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei (900 de euro), iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei (1.500 de euro).

În ciuda acestui fapt, interdicția purtării panglicii bicolore de la Chișinău a fost anulată vinerea trecută de Adunarea Populară de la Comrat, iar votul a fost dat de deputații găgăuzi în unanimitate.

Autoritățile moldovenești au declarat că legea va fi aplicată, așa cum o cere Constituția R.Moldova, pminclusiv pentru UTA Găgăuză.

 

Cornelia Cozonac
04/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii