Evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor, „încetinită” pe intern

Viorica Mija
30/05/2023
Sursa: CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul de lege cu privire la evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Conform membrilor CSM, inițiativa ar cuprinde unele inadvertențe care ar urma să fie eliminate, astfel încât reglementările să fie clare și fără ambiguități din punct de vedere legislativ. Demersul Cancelariei de Stat, referitor la avizarea proiectului de hotărâre a Guvernului, a fost restituit cu recomandările de rigoare.  

Împotriva avizării hotărârii privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor au votat patru din cei șapte membri ai CSM prezenți la ședință. Aceștia au menționat că din text nu este clar dacă evaluarea va fi un exercițiu singular sau se va putea repeta o data la patru ani, în situația în care Legea Supremă nu nu cuprinde o astfel de mențiune.

Totodată, s-a accentuat faptul că în cazul președinților interimari ai instanțelor de judecată nu ar trebui aplicată procedura de evaluare externă, deoarece aceștia sunt temporar în funcții.

Ca o soluție temporară și având în vedere blocajele din justiție, a fost propusă inițiativa ca CSM să dețină prerogative de a evalua și selecta candidații, în baza legislației actuale, dar urmează să fie propus și un mecanism detaliat în acest sens.  

În timp ce autoritățile pledează pentru curățarea din rădăcini a justiţiei prin implementarea evaluării externe, judecătorii sunt de părere că acest mecanism ar putea fi declarat neconstituțional. Președinta Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”, judecătoarea Victoria Sanduța, care a și participat la consultări, susţine că o soluție ar fi evaluarea judecătorilor o dată la 3 ani.

Viorica Mija
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii