Ex-ministra Ana Revenco, în căutare de membri pentru misiunea de combatere a dezinformării

Anticoruptie.md
27/11/2023
Sursa: parlament.md

A fost dat starul procedurii de selectare, prin concurs, a doi reprezentanți din rândul societății civile pentru funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării condus de fosta ministră de Interne, Ana Revenco. REGULAMENTUL cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării poate fi consultat pe site-ul oficial al legislativului. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a arătat printr-o serie de anchete de presă cum funcționează sursele de dezinformare și propagandă ale Rusiei în Republica Moldova, care sunt mesajele și mesagerii, cum sunt utilizate diferite instituții neguvernamentale prin care ajung banii pentru propagandă și dezinformare. Detalii pot fi găsite în anchetele: „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandăBașcaniada, ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușariTeleviziunile cu nouă vieți ale Partidului Șor și PRSM

La funcția de membru al Consiliului poate candida orice persoană care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:deține cetățenia Republicii Moldova, nu este supusă unei măsuri de ocrotire judiciară sub forma tutelei, are studii superioare relevante pentru activitatea Centrului, nu are antecedente penale, inclusiv stinse sau anulate de instanța de judecată, cu excepția antecedentelor penale pentru infracțiuni săvârșite din imprudență, nu este privată de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate, ca pedeapsă principală sau complementară, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, cunoaște limba română.

Centrul a fost lansat în luna iulie curent, cu misiunea de a consolida și îmbunătăți eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și împotriva acțiunilor coordonate de răspândire a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor care prezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale. 

Conform statutului, în cadrul Centrului funcționează un Consiliu constituit din 11 membri, dintre care: directorul, câte o persoană desemnată din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Consiliului Audiovizualului, Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova și doi reprezentanți din rândul societății civile, selectați, prin concurs, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului și confirmați de Parlament.

În luna octombrie, ex-ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului. Candidatura sa,  propusă de președinta Republciii Moldova, Maia Sandu, a fost susținută de 60 de deputați.

Inițiativa creării unui centru pentru apărare informațională și combatere a propagandei a fost lansată de către Maia Sandu la sfârșitul lunii mai curent. Ulterior au fost organizate consultări publice pe marginea inițiativei, iar societatea civilă a venit cu mai multe recomandări, inclusiv asigurarea concordanței cu normele constituționale care garantează libertatea opiniei și a exprimării.

Anticoruptie.md
27/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii