FMI recomandă BNM o echilibrare a politicii monetare și termperarea intervențiilor pe piața valutară

Ion Chișlea
13/05/2022
Consiliului de directori executivi al FMI/imf.org

Fondul Monetar Internațional (FMI) aprobă politicile Băncii  Naționale a Moldovei (BNM) de înăsprire a politicii monetare pentru a tempera creșterea prețurilor, întreprinse până în prezent. În același timp, fondul recomandă o calibrare a acesteia pe viitor pentru ca măsurile de stabilizare financiară să nu dăuneze obiectivului creșterii economice.

Fondul recomandă ca, pe viitor, intervențiile pe piața valutară să fie limitate la prevenirea unei ajustări dezordonate a cursului de schimb și la reducerea volatilității excesive a cursului de schimb.

Declarațiile FMI vin după ce în ultimele luni, Banca Națională a înăsprit drastic politica monetară, majorând într-un an rata de politică monetară cu aproape 13 puncte, de la 2,65% la 15,5% pentru a stăvili inflația care a ajuns la 27,07%  la sfârșitul lunii aprilie. 

Referirea fondului la intervențiile pe piața valutară sunt făcute în contextul, în care BNM a scos de la declanșarea războiului din Ucraina câteva sute de milioane de dolari din rezervele valutare ale statului în scopul menținerii stabilității monedei naționale. Drept urmare, în două luni rezervele s-au diminuat cu 456 milioane de dolari.  

Recomandările FMI se conțin în decizia Consiliului de directori executivi al organizației care au finalizat joi evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) pentru Republica Moldova.

Directorii executivi ai FMI au menționat impactul războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova transmis pe diverse canale, inclusiv prin majorarea prețurilor la resursele energetice, perturbarea comerțului, scăderea încrederii populației, dar și indirect, ca urmare a sancțiunilor impuse Federației Ruse.

Inflația, deteriorarea fluxurilor comerciale și alte dificiultăți cu care se confruntă Republica Moldova din cauza războiului au determinat FMI să deburseze imediat 144,81 milioane de dolari în cadrul Programului, încheiat în toamnă cu autoritățile de la Chișinău. Volumul de finanțare, aprobat inițial a fost majorat cu circa 260,11 milioane de dolari și atinge acum un volum de 795,72 milioane de dolari.

Mijloacele acordate îi vor permite Republicii Moldova să înfrunte provocările conexe războiului din Ucraina. La fel, acestea vor încuraja finanțarea externă suplimentară, vor proteja cetățenii prin acordarea unui suport bugetar pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor impulsiona în continuare reformele.

Este de remarcat că joi, Parlamentul de la Chișinău, a decis să-l invite pe guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, la ședința în plen pentru a explica politicile monetare aplicate pentru a stăvili creșterea prețurilor.

Ion Chișlea
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii