Fostul purtător de cuvânt al Primăriei Chişinău, vizat anterior într-o anchetă a CIJM, a fost numit pretor al sectorului Buiucani

Anticoruptie.md
17/05/2019
Foto: realitatea.md

Fostul purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vadim Brînzaniuc, vizat anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, a fost numit în funcția de pretor al sectorului Buiucani. El a preluat atribuțiile începând de joi, 16 mai.

Brînzaniuc a demisionat din funcția de șef al serviciului de presă al Primăriei Capitalei în toamna lui 2018, fiind numit ulterior în funcția de vicepretor al sectorului Buiucani.

În aprilie 2016, reporterii CIJM au scris că Brînzaniuc a reușit să acumuleze în doar doi ani, fiind în funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, o avere de câteva milioane de lei. „Funcţionarul deține o casă cu două etaje în zona Petricani din sectorul Râșcani, pe care a construit-o, potrivit actelor cadastrale, din anul 2012 până în 2014. Locuința are o construcție accesorie și un garaj prevăzut pentru două mașini. Pe frontispiciul casei este imprimat un blazon, în care litera „B” vorbește despre numele de familie al proprietarului. Cu tot luxul afișat, Brânzaniuc s-a numărat, în anul 2013, printre beneficiarii de ajutor material din bugetul municipal. El a primit 72.000 de lei. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei. Până la angajarea în funcție de șef de direcție nu avea locuință și ridica un salariu de doar 2.000 de lei”, se arată în investigație.

După publicarea anchetei, Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate, n.r.) s-a autosesizat și a inițiat un control al averii funcționarului. În același timp, la ședința din 18 aprilie 2016 a Primăriei, Dorin Chirtoacă, edilul de atunci al Capitalei, i-a luat apărarea subalternului său. „La noi a apă­rut o pre­zum­ție de hoție. Dacă acti­vezi cinci sau zece ani în servi­cul public, gata, ești hoț. Fie­care are drep­tul să-și facă o casă mai modestă sau mai puțin moestă. Casa dom­nu­lui Brîn­za­niuc este pusă pe numele dum­ne­a­lui. Nu a vrut să ascundă ceva”, a sub­li­niat Dorin Chir­toacă. 

Trei luni mai târziu, CNI a clasat cauza pornită pe numele lui Vadim Brînzaniuc, întrucât nu a fost stabilit că funcţionarul a încălcat intenţionat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015. „Materialele care au fost acumulate în cadrul dosarului au demonstrat acest lucru. Asta este prescripţia legii - trebuie să demonstrăm intenţia”, declara atunci Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. 

Anticoruptie.md
17/05/2019

Comentarii