Hotărârea moldovenilor de a păși în Europa a impresionat partenerii Republicii Moldova

Mihaela Cibotaru
22/05/2023
CIJM

Circa 80 de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) la Chișinău și sute de oameni adunați în mai multe capitale europene pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană” și a susține cursul pro-european al Republicii Moldova au impresionat oficiali europeni. Președinta Maia Sandu a mulțumit tuturor cetățenilor Republicii Moldova din țară și de peste hotare pentru susținerea fermă a cursului european al Republicii Moldova.

Președinta Moldova a spus că este datoria noastră să realizăm visul la un viitor european al bunicilor și părinților noștri. „Avem misiunea comună să facem Moldova mai bogată și mai modernă și acest lucru stă în puterea fiecăruia dintre noi. Să ne privim cu mândrie țara””, a spus Maia Sandu.

Impresiile sale legate de participarea masivă a moldovenilor la evenimentul din 21 mai le-a împărtășit președintele Consiliului European, Charles Michael. „Mișcat și impresionat de hotărârea poporului moldovenesc. Inima și casa voastră se află în UE”, a scris el.

Și eurodeputatul român Siegfried Mureșan, care a fost prezent la Adunarea „Moldova Europeană”, a apreciat amploarea evenimentului. „Cetățenii din Republica Moldova au transmis astăzi un mesaj foarte puternic de integrare europeană. 80.000 de oameni din toată țara, din Nord și Sud, din mediul rural și urban, tineri și bătrâni, au venit să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova. Vedem că oamenii din Moldova sunt uniți în susținerea acestui obiectiv. Ei înțeleg că integrarea înseamnă reforme și ani de muncă, dar sunt pregătiți să lucreze în atingerea acestui obiectiv. Vor să fie cetățeni ai Uniunii Europene, împărtășesc valorile noastre și înțeleg că provocările cu care ne confruntăm sunt comune, așa că soluțiile pot fi doar comune”, a scris eurodeputatul.

„Emoționant să asist la Marea Adunare Națională convocată de președinta Maia Sandu pentru a reafirma alegerea europeană a poporului moldovenesc! Mii de oameni, sute de steaguri ale Uniunii Europene și Moldovei. De asemenea, emoționant să văd primirea de către public a mesajului de susținere al Robertei Metsola, președintele Parlamentului European”, a scris Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a declarat pentru presă că a venit la evenment pentru a fi alături de cetățeni. „Am venit să susțin drumul european al țării noastre, ca fiind unica cale pentru bunăstare și, în mod special, pentru pace”, a spus Spînu.

Potrivit autorităților, duminica, în centrul capitalei s-au adunat cca 80.000 de persoane. Totodată, evenimentul a fost susținut de diasporă, membrii căreia au participat la evenimente similare în capitalele țărilor europene.

În cadrul evenimentului, a fost votat votată o rezoluție, prin care confirmă vectorul european al țării.

Mihaela Cibotaru
22/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii