Igor Dodon s-a lăsat definitiv de Irina Vlah. Fostul preşedinte va susţine în cursa pentru fotoliul de guvernator al Găgăuziei o persoană certată cu legea

Julieta Saviţchi
13/03/2023
Facebook

Fostul preşedinte Igor Dodon va susţine în cursa electorală pentru funcţia de başkan al Găgăuziei o persoană care a avut anterior probleme cu legea. Este vorba despre deputatul socialist Grigori Uzun, pe care Igor Dodon îl apreciază pentru că „nu va începe să numească limba moldovenească - română și nu va spune că viitorul Moldovei este în UE”.

„Găgăuzia a fost întotdeauna ancora statalității moldovenești. Victoria noastră va începe aici, apoi vom merge mai departe să eliberăm întreaga Moldova de „ciuma galbenă”. În această campanie îl susțin pe Grigorie Uzun pentru că este om de stat. Sunt sigură că peste o lună nu va începe să numească limba moldovenească - română și nu va spune că viitorul Moldovei este în UE. Sunt sigur că înțelege că avem nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia. Este o persoană profund religioasă, este pentru valori tradiționale, familie, credință ortodoxă”, a declarat fostul şef al statului în mesajul video în care a anunţat că-l va susţine pe Uzun.

În septembrie 2021, Igor Dodon a anunţat că nu va mai face front comun cu Irina Vlah, actuala guvernatoare a Găgăuziei, după ce aceasta a declarat că pe teritoriul Republicii Moldova se vorbeşte limba română.

Grigori Uzun, a fost învinuit în 2019 de huliganism şi cauzarea leziunilor corporale medii, dar a scăpat de dosar cu ajutorul unui judecător de instrucţie din Comrat, care a anulat ordonanţa procurorului de punere sub învinuire. Acuzaţiile împotriva lui Uzun se regăsesc într-o sesizare adresată Curţii Constituţionale (CC) de către avocaţii victimelor. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md

Autorii invocă în sesizarea adresată CC că, la 19 ianuarie 2019, la o petrecere de Bobotează, pe malul unui lac de lângă oraşul Vulcăneşti, Grigori Uzun şi doi presupuşi complici i-au snopit în bătăi pe doi localnici. Procuratura din Vulcăneşti a intentat un dosar penal pentru huliganism în grup şi cauzarea leziunilor corporale, fiind pus sub învinuire şi Grigori Uzun.

La 13 august 2019, avocatul lui Uzun a solicitat în instanţă anularea ordonanţei procurorului privind punerea sub învinuire a clientului său pe modiv că acesta beneficiază de imunitate în calitate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. La 23 octombrie 2019, magistratul Vasili Hrapacov de la Judecătoria Comrat a admis demersul apărătorului lui Uzun şi l-a scos pe acesta de sub urmărire penală.

Atât procurorul, cât şi avocaţii părţilor vătămate, au contestat încheierea lui Hrapacov, însă Curtea de Apel Comrat le-a respins demersul pe motiv că articolul 313 din Codul de Procedură Penală nu prevede dreptul de a contesta decizia instanţei de fond privind anularea sau menţinerea ordonanţei procurorului de punere sub învinuire.

Precizăm că Grigori Uzun şi presupuşii săi complici şi-au acuzat, în 2019, victimele de agresiune. În privinţa lor a fost intentat un dosar penal clasat  pe motiv că faptele incriminate nu s-au adeverit.

 Grigori Uzun a ajuns în fotoliul de deputat în februarie 2021,după ce PSRM-istul Vladimir Golovatiuc a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, în locul lui Andrei Neguța, reținut în dosarul cu anabolizantele. Uzun s-a regăsit pe poziția 37 în lista națională de candidați la funcția de deputat a PSRM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

 

Julieta Saviţchi
13/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii