Imaginile dezastrului de la Kahovka//  Cum și-au tăiat rușii creanga de sub picioare

Anticoruptie.md
07/06/2023
UNIAN

Militarii ruși s-au văzut nevoiți să se evacueze pe malul estic al râului Dnipro, după ce în urma distrugerii barajului de la Kahovka a fost inundată zona în care erau dislocați. Experții Institutului Internațional pentru studiul războiului (ISW) declară că operațiunea de distrugere a barajului a fost una haotică, iar consecințele i-au luat prin surprindere pe însuși autori. Mai mult, președintele  ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că, pe lângă redislocarea forțată, rușii au pierdut mai multă tehnică militară, care a fost înghițită de ape în aval.

Aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Kahovka în primele ore ale zilei de 6 iunie au provocat inundații masive în delta râului Dnipro, zonele umede ale râurilor, estuarele și așezările de țărm din regiunea Herson.  Surse rusești și ucrainene raportează zgomote puternice asemănătoare exploziilor care se aud de la hidrocentrală.

Administrația regiunii Herson din Ucraina a anunțat evacuarea mai multor raioane (districte) din vestul (dreapta) malului regiunii Herson începând cu 7 iunie și a raportat că zonele Tyahinka, Odradokamianka, Beryslav, Ivanivka, Mykilske, Tokarivka, Ponyativka, Bilozerka și Ostriv au fost inundate parțial sau complet. De altă parte, în zonele ocupate de ruși  au fost evacuate raioanele Nova Kahovka, Hola Prystan și Oleșki.

Oficialii ucraineni au remarcat că peste 80 de localități se află în zona pasibilă inundațiilor din regiunea Herson. Directorul general al autorității de reglementare a centralelor hidroelectrice din Ucraina, Ukrhydroenergo, Ihor Syrota, a declarat că apa se scurge din rezervorul Kahovka cu o viteză de 15-20 cm pe oră, ceea ce înseamnă că rezervorul va fi complet uscat în următoarele patru zile.

De altă parte, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și oficialii ucraineni au declarat totuși  că scăderea nivelului apei în lacul de acumulare Kahovka nu ar trebui să afecteze siguranța centralei nucleare Zaporojie. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a subliniat că scăderea nivelului apei la lacul de acumulare Kahovka nu prezintă "niciun risc imediat pentru siguranța centralei" și că personalul AIEA monitorizează îndeaproape situația.  Grossi a mai declarat că se pompează apă suficientă în canalele de răcire și în sistemele aferente și că măsurwa va fi "suficientă pentru a furniza apă pentru răcire timp de câteva luni".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că serviciile de informații ucrainene indică faptul că forțele ruse au efectuat o explozie premediată la baraj, dar au făcut acest lucru într-o manieră "haotică", care a dus inundarea echipamentelor militare ruse în aval. Direcția principală de informații militare a Ucrainei (GUR) spune, în același timp, că forțele ruse au minat barajul la scurt timp după capturarea acestuia la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei și mai târziu au plantat mine suplimentare pe ecluzele și suporturile barajului în aprilie 2022. Ukhrhydroenergo a declarat că forțele ruse au distrus barajul, detonând un exploziv în sala motoarelor.

La rândul lor, oficialii ruși au acuzat forțele ucrainene că ar fi distrus barajul.  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că forțele ucrainene au efectuat un atac de sabotaj la baraj, deoarece "forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele" în operațiuni ofensive la scară largă. „Această explicație este neverosimilă, deoarece forțele ucrainene nu au desfășurat încă operațiuni ofensive la scară largă”, menționeză experții ISW.

Marți, președinta Maia Sandu a condamnat distrugerea de către militarii ruși a barajului de la Kahovka. Sandu a dat asigurări că Republica Moldova va oferi suportul necesar pentru a atentua eventualele consecințe ale dezastrului provocat.  

Anticoruptie.md
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii