Inspectoratul Muncii, din nou în proces de restructurare, după ce a fost destructurat printr-o reformă a Guvernului Filip

Cornelia Cozonac
27/10/2022
Foto: CIJM

Guvernul a decis, miercuri, să restructureze, din 1 noiembrie curent, Inspectoratul de Stat al Muncii. Modificările efectuate au la bază, după cum argumentează Cabinetul de Miniștri, modele aplicate în instituții similare din statele europene, scopul lor fiind eficientizarea și optimizarea activității inspecției muncii. Aceasta, după ce o reformă, începută în 2016, de Guvernul condus de Pavel Filip, a destructurat Inspectoratul Muncii, lăsând necercetare zeci de accidente de muncă. Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat în câteva anchete de presă care au fost consecințele acelei reforme - relaxarea verificărilor la agenții economici și nepedepsirea pentru nerespectarea și neasigurarea securității și sănătății la locul de muncă a condus la o creștere a numărului accidentelor de muncă cu urmări grave. 

În noiembrie 2020, Parlamentul a întors o parte din competențe Inspectoratului Muncii, care prevedeau și refacerea rețelei de inspectori ai muncii. Acum noul proiect aprobat de Guvern prevede reducerea numărul de unități din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii de la 104 la 84, dintre care 26 vor fi repartizate aparatului central, iar 58 de unități pentru inspecțiile teritoriale de muncă. 

De asemenea, sunt prevăzute modificări în structura aparatului central al instituției, și anume crearea unor subdiviziuni noi: o direcție de suport metodologic pentru inspecții, care va dezvolta competențele inspectorilor pentru combaterea muncii nedeclarate, în domeniul muncii și al sănătății și securității în muncă; o subdiviziune responsabilă de acordarea consultanței de specialitate atât angajaților, cât și angajatorilor, care le va permite inspectorilor de muncă să acorde mai mult timp activităților de inspecție și un serviciu de audit intern, care va verifica și asigura integritatea instituțională.

Guvernul precizează că modificările propuse nu vor necesita alocarea de  resurse financiare din bugetul de stat, din contra, vor asigura economii în valoare de circa 2,5 milioane de lei. Acest fapt va permite majorarea salariilor pentru funcțiile de execuție și, respectiv, va crea condițiile necesare pentru sporirea productivității muncii și a calității serviciilor prestate.

Centrul de Investigații Jurnalistice a investigat în anchetele „Statul care își ucide cetățenii” și VIDEO // CÂT COSTĂ VIAȚA UNUI OM după reforma Guvernului Filip” mai multe accidente de muncă grave, soldate cu moartea unor oameni, care nu au fost cercetate de inspectorii muncii și din această cauză nu avansau nici în organele de drept, iar în consecință aveau de suferit familiile celor decedați și copiii rămași fără întreținător. 

În cadrul reforma inspecției muncii din 2016-2018  legiuitorul i-a retras Inspectoratului de Stat al Muncii competențele de control al  respectării normelor de securitate și sănătate în muncă. Aceste atribuții au fost delegate la 10 autorități publice cu funcții de control nou-create. În cadrul unor agenții dimensiunea sănătății și securității muncii nici n-a funcționat, în altele procesecul s-au pornit cu greu. În noiembrie 2020, Parlamentul a întors o parte din competențe Inspectoratului Muncii, care prevedeau și refacerea rețelei de inspectori ai muncii, dar aceasta necesita, așa cum argumentau experți în domeniu,  mult efort și resurse.  

Cornelia Cozonac
27/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii