Invitație la Clubul Jurnaliștilor de Investigație // Discutăm despre corupție și finanțarea partidelor politice

Cornelia Cozonac
14/07/2023
Colaj: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii, luni, 17 iulie, la o nouă ședință a clubului Jurnaliștilor de Investigație, în cadrul căreia vom discuta cu experți internaționali și naționali despre schemele de corupție la finanțarea partidelor politice în Republica Moldova și cum se văd din afară.   

Invitatul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, cu tema „Coruptia și finanțarea partidelor politice din Moldova. Cum se vede din afara țării” este Drago Kos, membru al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție.

Discuțiile din cadrul Clubului vor viza mai multe probleme legate de finațarea partidelor politice, dar și constatările Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) în raportul nr. 3 „Banii care câștigă alegerile. Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în Moldova”. 

Raportul nr. 3 oferă o privire de ansamblu asupra corupției în procesul finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice. Cercetarea urmărește să identifice deficiențele legale, instituționale și practice în sistemele de finanțare politică din Republica Moldova și impactul acestora asupra funcționării unui stat democratic în care cetățenii moldoveni își aleg liderii în urma alegerilor transparente, în care sunt asigurate condiții de concurență echitabile, aceștia sunt reprezentați de partide politice care acționează în numele și în interesul electoratului lor și se bucură de guvernare prin intermediul autorităților alese, libere de influența nejustificată a grupurilor de interese.

Raportul evidențiază vulnerabilitățile cheie așa cum au fost constatate de CCIA și vine cu recomandări de îmbunătățire a legislației și de consolidare a unei eficiențe sporite în obținerea de rezultate tangibile de către autorități în organizarea și supravegherea proceselor electorale. Recomandările sunt adresate instituțiilor statului și sunt menite să abordeze vulnerabilitățile majore și să îmbunătățească performanța pe termen lung.

Ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație va avea loc la Hotelul Jolly Alon, în sala Marmură, cu începere de la ora 14.00 și va dură circa două ore.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a deconspirat scheme de corupție la finanțarea campaniilor eloectorale și a partidelor politice. Mai multe detalii în anchetele jurnalistice: Cum „otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electoraleAngajați ai firmelor abonate la bani publici, sponsori ai partidelor în campania electoralăDe ce Plahotniuc, Dodon, Şor şi Usatîi pompează milioane în acţiuni de caritateSponsorii partidelorANCHETĂ VIDEO// Finanțarea partidelor politice: bani obscuri și lipsă de transparență„Amnistia politică” de la CECCât costă mandatul de deputat în 2021?. 

Clubul Jurnaliștilor de Investigație este organizat în colaborare cu Asociația Presei Independente și cu suportul GIZ Moldova.   

Cornelia Cozonac
14/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii