Ion Ceban pleacă din PSRM și lansează Mișcarea Alternativă Națională. Cariera politică a edilului de Chișinău

Irina Odobescu
30/12/2021
Foto: Ion Ceban via Facebook

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a anunțat, joi, că pleacă din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și lansează Mișcarea Alternativă Națională. Ceban critică dur guvernarea și acțiunile acesteia, iar noua formațiune politică ar fi „alternativa care urmează să îi unească pe toţi, să construiască un viitor, să aibă grijă de oameni”.

Primarul socialist nu a dat detalii despre Mișcarea Alternativă Națională, dar a spus că are o echipă tânără de care este susținut. El a mai declarat că „nu poate rămâne indiferent și îi pasă de tot ce se întâmplă în țară”.

Edilul a mai afirmat că municipiul Chișinău s-a dezvoltat în cei doi ani de când e primar. „Chișinăul va continua să se dezvolte în ciuda multiplelor blocaje create la nivel central”, a acuzat el.

La început de noiembrie curent, Ion Ceban a dezmințit informațiile potrivit cărora ar urma să își facă un partid. Ceban a declarat că toate criticile sale din ultima vreme la adresa noii guvernării vin în calitate de cetățean și primar.

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. Între 2002 și 2004, a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a lucrat în cadrul Comisiei Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media.

Peste doi ani, în septembrie 2012, el a anunțat că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic PSRM lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi – Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Ceban a infirmat atunci că ar fi fost șantajat să plece din PCRM. La scurt timp, el a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Fostul comunist a ajuns deputat pe listele PSRM după alegerile din noiembrie 2014, fiind al patrulea pe lista condusă de Igor Dodon. Ceban a renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015, este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a devenit purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal.

Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase. Alegerile din 2018 nu au fost validate.

El a ieșit învingător din turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului din 2019. Pentru candidatura sa și-au dat voturile peste jumătate din numărul total de alegători. 

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, Ceban a acumulat 52,39% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Andrei Năstase - 47,61%. 

Irina Odobescu
30/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii