Lupta pentru un loc în CSP. Acuzatoarea Cristina Gladcov: cariera şi averea

Julieta Saviţchi
13/07/2022

Cristina Gladcov face parte dintre cei 17 procurori care s-au înscris în cursa pentru cele 5 locuri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii. Membrii CSP urmează să fie aleşi de către Adunarea generală a procurorilor. Un membru va fi ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale, iar patru - din rândul acuzatorilor de la procuraturile teritoriale şi cele specializate.

În cursă s-au înscris 17 procurori, dintre care unii au probleme de integritate. Iniţial, în cursă erau 19 candidaţi, însă procurorul Dumitru Obadă nu mai poate să candideze după ce a acceptat postul de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, iar procurorul Eduard Bulat și-a retras candidatura. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea şi averea fiecărui candidat ca să constate că o bună parte din ei sunt departe de criteriile de integritate în care ar trebui să se încadreze un om al legii.

Cristina Gladcov şi-a început cariera în 2011, în Procuratura raionului Cimişlia. În 2016 se transferă cu lucrul la Procuratura Chişinău, iar din augurt 2018, lucrează în Procuratura Anticorupţie.

Cristina Gladcov     Captuă

În 2017, pe numele Cristinei Gladcov au fost depuse șase plângeri prin care solicitanții contestau legalitatea ordonanțelor de neîncepere a urmării penale și clasarea proceselor penale. În trei cazuri, instanța de judecată a admis plângerile și a anulat ordonanțele. Același lucru s-a întâmplat și în 2018, atunci când magistrații au admis cererea unui petiționar care solicita anularea ordonanțelor de refuz în urmărirea penală și clasarea procesului, restituind cauza pentru o verificare suplimentară. Încheierile nu au fost atacate în instanța ierarhic superioară.

Numele Cristinei Gladcov a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. În perioada guvernării lui Plahotniuc, procurora Gladcov a respins ca neîntemeiată plângerea unui funcţionar din Rezina, acuzat şi plasat în arest preventiv pentru o infracţiune pe care nu a comis-o, la comanda fostei conduceri PDM a raionului Rezina.

Numele Cristinei Gladcov mai apare în altă investigaţie CIJM, publicată în iunie 2021, în care se arată că membrii familiei acuzatoarei Cristina Gladcov au adunat anul trecut la zilele de naștere nu mai puțin de 3.300 de euro.

În calitate de procuroră anticorupţie, Crstina Gladcov s-a remarcat prin cateva dosare de rezonanţă, cum ar fi cel al medicilor de la Centrul Mamei şi Copilului sau al prodecanei de la facultatea de jurnalism a Universităţii de Studii Europene. În 2018, a gestionat dosarul Tomograf-2.

Cristina şi Valentin Gladcov    Facebook.com

Cristina Gladcov este soţia lui Valentin Gladcov, proprietarul şi administratorul unei firme de construcţii din Cimişlia, fondată în 2017. Acesta ar fi primit firma donaţie de la tatăl său.

Anul trecut, Cristina Gladcov a raportat donaţii în sumă totală de 4000 de euro din partea părinţilor. Rudele au fost darnice şi la zilele de naştere ale membrilor familiei Gladcov, dăruindu-le 3750 euro.

Familia a mai avut venituri, în sumă de 75,154 de lei şi de 372.696 lei în urma vânzării a două automobile.

Alte surse de venit au fost salariile, de 346.582 mii de lei anual pentru Cristina Gladcov şi de 126.000 de lei pentru Valentin Gladcov. Suma de 600.000 de lei a obţinut-o din chiria a trei bunuri.

Acuzatoarea deţine în proprietate o casă de locuit cu suprafaţa de 112 metri pătraţi, estimată la 336.340 de lei, oferită cu condiţia întreţinerii pe viaţă, şi un apartament de 70 de metri pătraţi, în valoare de 562.800 de lei. În declaraţia de avere pentru anul 2021 nu se regăsesc alte bunuri pe care procurora ar putea să le ofere în chirie.

În anul trecut, procurora Gladcov şi-a cumpărat maşină nouă: un BMW GT 520D, fabricat în 2017, pentru care a scos din buzunar 18.300 de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest material este parte a unei investigații jurnalistice, realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a portalului Anticorupție.md

Julieta Saviţchi
13/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii