Magistrata Viorica Puica, numită în funcția de judecător la Curtea Constituțională

Tatiana Gherța
24/11/2023
parlament.md

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională candidatul Viorica Puica, pe un termen de şase ani. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 24 noiembrie. Ulterior, conform procedurii, magistrata a depus jurământul în plenul Parlamentului. 

Viorica Puica este magistrată din 2002 şi a activat doar la Judecătoria sectorului Botanica din Capitală.

În 2020 CSM a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins candidatura magistratei Viorica Puica la funcția de judecător al CSJ. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile. Deputatul socialist Vasile Bolea a argumentat această decizie prin faptul că parlamentarii au nevoie de mai mult timp ca să o cunoască pe judecătoare.  

Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC). Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă.

De altfel, Puica a mai avut nenumărate încercări de a fi promovată la instanțele superioare, doar că toate au fost eșuate.

Precizăm că, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie curent, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării. Ulterior magistrata și-a înaintat candidatura pentru a fi transferată temporar pe post de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). A obținut funcția temporară, iar câteva luni distanță a fost propusă pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al CSJ

În declarația de avere, Puica declară că pe parcursul anului trecut a obținut peste 177 mii lei ventirui din salariu, aproape 208 mii salariul soțului, o remunerare modestă de pe urma activității științifice și didactice de aproape 5 mii lei, o indemnizație de peste 100 mii lei pentru incapacitate temporară de muncă și o donație de la Asociația Judecătorilor de  55.200 lei.

La capitolul bunuri imobile, magistrate declară că are în possie un apartament de 71 m.p, dobândit în 2017 cu o valoare de aproape 410 mii lei. Familia Puica are în proprietate un automobile Hyundai Tucson din 2017, achiziționat în 2020 cu 293.500 lei.

La capitolul economii este inclus în declarație un card bancar pe care sunt stocați 50 mii lei (care reprezintă împrumutul încasat de la o bancă comercială, scadent în 2022) și încă două cu câte 7 mii și altul cu puțin peste 1000 lei.

Menţionăm că, potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională este compusă din șase judecători, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Tatiana Gherța
24/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii