Maia Sandu: „Ne vom asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni”

Anticoruptie.md
24/11/2022
Colaj CIJM

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat hotărârea magistraților Curții de Apel Chișinău, care au decis ca Aeroportul Internațional Chișinău să revină în gestiunea statului. Fără a da nume, Sandu a menționat că Aeroportul a fost preluat abuziv de o grupare coruptă, care încearcă în ultimele luni să destabilizeze situația din țară.

„Felicit toată echipa implicată în procesul de recuperare a Aeroportului. Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a scris Maia Sandu.

Curtea de Apel Chişinău a menţinut miercuri decizia Judecătoriei Chişinău din 21 februarie anul curent prin care a fost recunoscut nul contractul de concesionare a Aeroportului de către „Avia Invest”. Ultima consideră însă că decizia este una ilegală și declară că o vor ataca necondiționat la Curtea Supremă de Justiție.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici. Reporterii CIJM au deconspirat, în alte două investigații, și interesele private ale unor demnitari de stat în legătură cu concesionarea Aeroportului Chișinău, dar și lipsa de reacție a instituțiilor publice, care trebuiau să investigheze abuzurile și conflictele de interese. Anchetele pot fi citite aici și aici.

 

 

Anticoruptie.md
24/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii