Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

Anticoruptie.md
03/08/2020

Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului a Aeroportului Internațional Chișinău până la decizia finală și a interzis orice executare a notifcării de reziliere a concesiei trimise companiei Avia Invest la 8 iulie curent. Decizia provizorie a fost pronunțată duminică.

Într-un comunicat plasat pe pagina de Facebook a companiei, acționarii Avia Invest salută decizia Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm. „Compania reiterează faptul că a fost întotdeauna și rămâne deschisă unui dialog juridic civilizat cu autoritățile privind soluționarea problemelor, dar nu va permite un dialog abuziv. Sperăm că bunul simț al autorităților de la Chişinău va contribui încontinuare la soluționarea confictului fără a fi nevoie de intervenția instanțelor internaționale”, se mai arată în comunicat.

Amintim că în ianuarie curent, președintele Igor Dodon declara că există mai multe temeiuri pentru rezilierea contractului prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost privatizat de compania Avia Invest. La cinci luni distanță, premierul Ion Chicu a anunțat că statul va declanșa procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Motivul ar fi datoriile în mărime de 22 de milioane de lei, pe care firma nu le-ar putea întoarce. La 10 iulie Agenția Proprietății Publice a anunțat că „a rezoluționat” contractul de concesionare a aeroportului internațional Chișinău, încheiat cu compania Avia-Invest, întrucât agentul economic nu a executat obligațiunile contractuale. De partea cealaltă, reprezentanții Avia Invest au calificat aceste acțiuni drept presiuni, care „au la bază interesele economice personale ale lui Igor Dodon”.

Precizăm că, acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. La 19 august 2019, compania NR Investment Limited a anunțat, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. La 29 august, în presă au apărut informații precum că NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici. Reporterii CIJM au deconspirat, în alte două investigații, și interesele private ale unor demnitari de stat în legătură cu concesionarea Aeroportului Chișinău, dar și lipsa de reacție a instituțiilor publice, care treabuiau să investigheze abuzurile și conflictele de interese. Anchetele pot fi citite aici și aici.    

Anticoruptie.md
03/08/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii