Maia Sandu:„Deciziile CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale”

Tatiana Gherța
10/08/2023
Profimedia

Șefa statului, Maia Sandu vine cu o primă reacție în legătură cu hotărârile emise de magistrații Curții Supreme de Justiție de anulare a deciziilor Comisiei Pre-Vetting. În cadrul unui interviu acordat pentru ediția de joi, 10 august, a ZdG, președinta spune că „deciziile sunt ilegale” și că asta este o nouă încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției. 

La o săptămână distanță de la pronunțarea magistraților CSJ pe marginea contestațiilor depuse de 21 de candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat pre-vetting-ul, președinta țării, Maia Sandu a comentat deciziile luate pe bandă rulantă. Șefa statului consideră că prin astfel de acțiuni unii judecătorii întorc spatele reformei justiției și arată că nu-și doresc curățarea sistemului. 

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din câte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției”, a menționat Sandu.

Totodată, președinta țării nu exclude că vor mai apărea astfel de blocaje. Cu toate acestea este convinsă că reforma va continua, iar comisia de evaluare externă extraordinară va elimina corupții din sistem. 

„Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte. Comisia de evaluare externă extraordinară își va continua activitatea și va elimina din sistem judecătorii și procurorii care nu-și pot dovedi integritatea”, a conchis Maia Sandu. 

Amintim că, pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP, după cum urmează: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting. 

Este de menționat faptul că, judecătorul Ion Malanciuc, care a făcut parte din completul CSJ a formulat patru opinii separate. Conform magistratului, în două cazuri urmau să fie respinse contestațiile, iar în alte două concluzia că „procedura a fost fundamental viciată prin erori grave de procedură admise de Comisie, este vădit nefondată și nu poate fi acceptată ca temei pentru contestare”. Opiniile separate ale magistratului au fost formulate în cazul a 3 judecători și un procuror. Este vorba de Aliona Miron, Sergiu Osoianu, Angela Bostan și Cristina Gladcov.

Tatiana Gherța
10/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii