Mihail Gofman: „Spălătoria rusească” a funcționat și în 2015, prin intermediul Unibank

Anticoruptie.md
12/07/2016
Sursa foto: ziarulnational.md

Așa-zisa „spălătorie rusească” nu a fost stopată în 2015, așa cum încearcă să ne asigure Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii, ci doar au fost schimbați unii actori implicați, afirmă Mihail Gofman,  fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit acestuia, din decembrie 2014 și până în mai 2015, tranzacțiile prin care sume impunătoare de bani proveniți din Federația Rusă erau transferate pe conturile unor companii off-shore se realizau prin intermediul Unibank, instituție bancară care s-a aflat în această perioadă sub administrare specială a Băncii Naționale a Moldovei, iar din octombrie 2015 se află în proces de lichidare.

Gofman pretinde că ideea spălătoriei de bani i-a aparținut lui Veaceslav Platon, iar Vladimir Plahotniuc „o punea în practică”. „Era interes la cel mai înalt nivel”, a subliniat fostul angajat al CNA în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7. Potrivit lui, CNA a știut despre toate aceste tranzacții care îi erau raportate în decurs de 24 de ore, iar materialele era transmise procurorilor care urmau să pornească anchete penale.

În rapoartele de activitate ale SPCSB pentru 2014 și 2015 nu se menționează nimic despre implicarea Unibank în astfel de tranzacții dubioase, dar se menționează despre creșterea considerabilă a numărului de  tranzacții bancare suspecte, 662.818 numai în 2015. „În baza materialelor diseminate de către Serviciu organelor de urmărire penală, pentru anul 2015 au fost iniţiate 56 de cauze penale privind săvârșirea mai  multor infracţiuni, inclusiv 37 în privinţa infracţiunii de spălare a banilor”, se mai arată în raportul de activitate al SPCSB pentru 2015.

Anterior, Centrul Național Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii au dezmințit informațiile apărute în presă despre faptul că „spălătoria rusească” ar fi continuat și în 2015. Acest lucru a lăsat să se înțeleagă șeful Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko, care a declarat recent că schemele de spălare de bani proveniți din Rusia, de tipul celor moldovenești, au continuat să funcționeze și în 2015.

Portalul Anticoruptie.md a încercat să contacteze conducerea SPCSB pentru a comenta declarațiile lui Gofman, dar la numerele de telefon ale instituției nu a răspuns nimeni ore în șir. Nici Banca Națională a Moldovei nu a comentat deocamdată acuzațiile.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Ziarul Naţional au scris anterior, în cadrul unor anchete, despre faptul că în perioada anilor 2010-2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată "spălătorie" a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. „Spălătoria rusească” a început să funcționeze la sfârșitul lui 2010, iar până în 2014, prin intermediul ordonanțelor emise de judecători din R. Moldova circa 18 miliarde de dolari, proveniți din Rusia, au fost transferați, prin intermediul băncilor din R. Moldova, pe conturile unor companii off-shore. În schemă au intrat cel puțin 17 magistrați moldoveni care au mai fost și ulterior implicați în scandaluri. Cu toate acestea, sistemul se încăpățânează să se „curețe”, iar unii dintre judecătorii care au participat în schema de spălare a banilor au fost chiar numiți președinți de instanțe.

 

Anticoruptie.md
12/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii