Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău l-a rechemat pe ambasadorul Golovatiuc de la Moscova după acuzațiile de hărțuire sexuală

Ilie Gulca
29/07/2021
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat, miercuri, la Chișinău pentru consultări pentru o perioadă nedeterminată. Aceste consultări vizează modul în care el a gestionat activitatea misiunii diplomatice în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, precum și pentru hărțuirea sexuală de care este acuzat.  

„Ne abținem să comentăm scandalul în care a fost implicat, pentru a proteja presupusa victimă. Pe moment, așteptăm să fie clarificate toate circumstanțele. Trebuie să spunem că noi promovăm toleranță zero față de tot felul de abuzuri. Pentru noi, este foarte importantă respectarea și protejarea demnității umane”, a declarat șeful serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel VODĂ, pentru portalul Anticoruptie.md  

MAEIE a semnalat în comunicările sale publice pe care le-a făcut abuzurile la care a recurs ambasadorul Golovatiuc, mai întâi, în perioada propunerii candidaturii sale la funcția de prim-ministru. Ulterior, au  fost efectuate filmări de vloguri în sediul misiunii diplomatice. Ministerul a precizat că este interzisă o astfel de practică pentru persoanele care nu sunt angajate sale, avându-se în vedere filmările lui Igor Dodon.

Portalul deschide.md scrie că Golovatiuc ar fi chemat-o pe o angajată a misiunii diplomatice la el acasă sub un pretext fals. El ar fi așteptat-o gol la el în apartament, astfel că angajata s-a speriat și a încercat imediat să fugă.

„El m-a invitat la reședința dumnealui, care este amplasată în incinta ambasadei. Când eu am intrat, dumnealui nu avea haine pe el. El m-a întrebat dacă eu știu cum el ar trebui să se îmbrace, după care a încercat să mă cuprindă și m-a întrebat: cum să meargă într-o stare atât de excitată, cum să iasă din casă când trebuie «calmat». Eu m-am eschivat și am reușit să fug din reședință. Îndată după cele întâmplate, eu am anunțat colegul de la ambasadă, dar și organele poliției din Rusia. Mă aflam într-o stare de șoc, într-o stare de nervozitate maximă, profund rușinată de ceea ce mi s-a întâmplat. Este inadmisibil acest lucru”, a declarat femeia.

„Sunt urmărită cu priviri de către colegii mei din ambasadă. Dumnealui a răspândit informații denigratoare despre mine, atât în Rusia, cât și la Chișinău. A declarat că eu sunt o femeie «cu responsabilitate socială scăzută», că am avut comportament inadecvat, că l-am provocat, l-am hipnotizat. Toate aceste minciuni el le spune la Guvern, la MAEIE, la Parlament. Eu mă întorc din misiune cu o pată mare provocată de dumnealui”, menționează victima lui socialistului Golovatiuc.

Ilie Gulca
29/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii