Mitinguri antieuropene, organizate de partidul fugarului Ilan Șor în mai multe localități

Cornelia Cozonac
21/05/2023

În timp ce la Chișinău s-au adunat circa 80 mii de cetățeni pentru a exprima voința de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Partidul Șor, al cărui lider Ilan Șor este condamnat la 15 ani de închisoare pentru corupție, a organizat duminică în mai multe localități mitinguri, în care cetățenii adunați s-au pronunțat împotriva guvernării de la Chișinău și a politicii de integrare europeană. Trei mitinguri antieuropene au avut loc concomitent la Orhei, Bălți și Comrat.

Partidul Șor a anunțat că la mitingurile organizate în Orhei, Comrat și Bălți ar fi participat 60.000 de oameni, deși din fotografiile postate pe rețelele de socializare se poate observa că numărul participanților la mitingurile antieuropene este cu mult mai mic, de câteva zeci de mii. 

În cadrul protestelor inițiate de oligarhul fugar Ilan Șor, s-a cerut organizarea unui referendum privind vectorul extern al R. Moldova. Manifestațiile au fost anunțate după ce președinta Maia Sandu și-a propus să organizeze un miting pro-european la Chișinău. Anterior formațiunea a desfășurat mai multe proteste antigvernamentale la Chișinău, oamenii fiind aduși în mod organizat. Poliția dar și jurnnaliștii de investigație au demonstrat că participanților la mitingurile organizate de Pratidul Șor li se plătea cîteva sute de lei pentru fiecare zi de participare.  

Liderul formațiunii, Ilan Șor, condamnat recent la 16 ani de închisoare pentru frauda bancară, le-a vorbit susținătorilor săi de pe monitor. El se ascunde în Israel unde duce un trai pe picior larg. Autoritățile moldovenești au cerut extradarea lui Ilan Șor. 

Partidul Șor a intrat în Parlamentului Republicii Moldova în 2021 cu șase mandate. CIJM a arătat în mai multe anchete jurnalistice că formațiunea a cheltuit  în campania electorală pentru anticipate peste 5.4 milioane de lei. Astfel, Partidului Șor i-au revinit cele mai scumpe fotolii de deputat în noul Parlament -  circa 895.100 de lei pentru un mandat. La fel s-a întâmplat și la alegerile parlamentare din 2019 când formațiunea a obținut 8 mandate și a cheltuit  19,86 milioane de lei, la fiecare mandat revenind câte 2,5 mln de lei. 

Majoritatea deputaților din Partidul Șor s-au aflat sau continuă să se afle în vizorul oamenilor legii şi au fost implicaţi în schemele frauduloase ale liderului de partid, Ilan Şor.

Cornelia Cozonac
21/05/2023Follow us on Telegram

Comentarii