Moldovagaz are două zile la dispoziție să plătească gazele naturale, pentru ianuarie, către Gazprom și mai caută soluții ​

Ilie Gulca
18/01/2022

Consiliul de Administrare al Moldovagaz va solicita marți Gazpromului să amâne plata celor 60 de milioane de dolari până la sfârșitul lunii. Moldovagaz achită acționarului său majoritar, Gazprom, până la data de 20 a fiecărei luni, 50% din consumul pentru luna precedentă și jumătate din consum pe luna curentă.

 „Consider că Gazprom trebuie să ofere un termen mai prelungit pentru ca Moldovagaz să-și poată achita datoriile. În zilele următoare, Moldovagaz va continua să achite acel avans. Aștept un răspuns din partea Gazprom”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, luni seară, în cadrul unei emisiuni la ProTV.

Moldovagaz a anunțat, pe 14 ianuarie, că a plătit în întregime gigantului rusesc Gazprom consumul gazelor naturale pentru decembrie 2021.

Întreprinderea a raportat pe 11 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, probleme în acumularea lichidităților pentru achitarea gazelor naturale furnizate de acționarul său majoritar, Gazprom.

SA „Moldovagaz” îi îndeamnă pe consumatori să achite volumele de gaze facturate în termenele stabilite, care expiră pe 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 ianuarie pentru cei casnici.

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită”, a explicat Moldovagaz obligațiile contractuale cu Gazprom într-un comunicat publicat pe 12 ianuarie.

Ilie Gulca
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii