Moldovagaz contează pe sprijinul Guvernului pentru a-și onora plățile față de Gazprom

Ilie Gulca
23/11/2021
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban

Societatea pe Acțiuni Moldovagaz a confirmat, luni seară, că a recepționat o notificare a Gazprom despre solicitarea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore. Gazprom s-a declarat decepționată că Moldovagaz nu își îndeplinește obligațiile stabilite în contract.

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți în urma creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în 2021 de la 126,70 de dolari la mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”, a comunicat Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

Societatea a informat de asemenea că se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, compania și-a exprimat încrederea că, cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova, această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp.

Secretarul de presă al companiei rusești, Serghei Kuprianov, a declarat că Gazprom „este foarte decepționată de faptul că Moldova nu își îndeplinește obligațiile contractuale”. În octombrie, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul pentru furnizarea gazelor naturale valabil pentru cinci ani.

Ilie Gulca
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii