Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru a stinge datoria față de Gazprom

Ilie Gulca
23/11/2021

Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul public prevăzuți pentru Energocom. Acești bani vor permite achitarea datoriei față de Gazprom și evitarea suspendării furnizării gazelor naturale Republicii Moldova. Gazprom a amenințat luni Republica Moldova despre posibilitatea suspendării furnizării gazelor naturale, în decurs de 48 de ore, din cauza neachitării plăților curente conform contractului în vigoare. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că acești bani vor fi transferați la Moldovagaz după ce Parlamentul va adopta în a doua lectură proiectul legii cu privire la bugetul de stat.

De asemenea, Spînu a subliniat că, în cadrul negocierilor cu Gazprom, nu a fost discutată metoda achitării pentru livrarea gazelor naturale deoarece acest lucru era stipulat în contractul precedent.

Moldovagaz a confirmat, luni seară, că a recepționat o notificare a Gazprom despre solicitarea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore. 

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți în urma creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în 2021 de la 126,70 de dolari la mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”, a comunicat Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

„Noi am știut despre termenele de plată și am pregătit modificările la buget pentru 2021, conform cărora 1,7 miliarde de lei, cei transferați către Energocom, vor fi alocați Moldovagaz pentru achitarea datoriei. Joi, 25 noiembrie, Parlamentul va aproba, în a doua lectură, modificările referitoare la legea bugetului și compania va primi banii.

„În cadrul ședinței Consiliului de observatori al Moldovagaz, am menționat că vom ajuta să rezolvăm problema. Din păcate, Gazprom a decis astfel să notifice Moldovagaz. Chiar astăzi, le voi expedia o scrisoare oficială cu planul guvernului privind achitarea datoriei”, a adăugat Spînu, asigurând că autoritățile nu vor admite deconectarea gazului.

Ilie Gulca
23/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii