Moțiunea simplă pe numele ministrei Sănătății nu a fost susținută de Parlament

Anticoruptie.md
09/07/2020
Foto: gov.md

Moțiunea simplă de cenzură împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, examinată în ședința de joi a Legislativului, nu a trecut de votul parlamentarilor. Pentru demiterea ministrei au votat deputații Grupului Parlamentar Pro Moldova, ai Platformei DA, Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Șor.

Deputatul fracțiunii Platforma DA, Igor Munteanu, consideră că situația pandemică a ieșit de sub control: „Ați cedat benevol gestionarea pandemiei unor politicieni cinici. Nu ați comunicat suficient, coerent și clar cu cetățenii în privința măsurilor de prevenție. Nu v-ați obosit să condamnați anumiți oficiali sau demnitari care au sfitat restricțiile impuse autorități. Nu v-ați preocupat să dotați cu echipamentele necesare medicii. Spitalele s-au transformat în vulcane de infecție. Medicii au fost nevoiți să închirieze locuințe ca să nu-și infecteze familiile. Ați transmis mesaje eronate și manipulatorii în societate. Ați făcut praf din sănătatea oamenilor dna ministru, motiv pentru care Platforma DA va susține această moțiune simplă”, a declarat Munteanu. 

Ruxanda Glavan, deputata grupului parlamentar Pro Moldova a subliniat că situația în domeniul sănătății este una critică și totul e pe cale să se prăbușească. „Astăzi am asistat în Parlament la un nou episod al teatrului absurdului. Moțiunea nu este despre oameni, dar despre politici. Nu am nicio pretenție la doamna Dumbrăveanu. Mie îmi e milă de ea pentru că în scenariul unu, doi și trei erau bărbații care spuneau că e totul bine, iar acum au lăsat-o să facă față și să demonstreze că s-a făcut totul bine”, a declarat parlamentara Ruxanda Glavan.  

Deputatul Fracțiunii PAS, Dan Perciun, consideră că ministerul a avut o strategie de testare greșită, la fel și modul cum a fost asigurată protecția medicilor cu echipamente și eficiența măsurilor de carantină. „Ceea ce a distrus sitemul medical din Republica Moldova a fost servilismul politic și insistența clasei politice de a politiza instituțiile medicale, de a numi directori de spitale loiali și nu medici profesioniști. Nu în țeleg de ce ați ales să fiți atât de conservativi la capitolul testare. capacitățile de testare trebuie cel puțin dublate. Dar vă este frică. Pentru că numărul celor infecatți va crește. Oamenii, doar la 400 de cazuri erau gata să vină cu furcile, la 1.000 de cazuri ați zbura toți”, a punctat deputatul PAS Dan Perciun. 

Svetlana Rotundu, deputată în Fracțiunea PDM, a calificat dezbaterea moțiunii drept un spectacol de prost gust. „Am auzit deja discuții despre staf electoral comun, front comun la prezidențiale. Mărul otrăvit deja s-a copt? Felicitări. Acel măr otrăvit s-a desfăcut în două, una curată și alta în continuare cu otravă. Această moțiune vine tocmai de la cei care au fost responsabili în diferite periode de sistemul de sănătate. Vine de la cei care acum un an o ridicau în slăvi pe Viorica Dumbrăveanu pentru că făcea parte din echipa lor. Da, s-au făcut greșeli ăn gestionarea pandemiei, dar refuz să cred că s-a făcut intenționat”, a punctat deputata.

Ministra sănătății, muncii, și protecției, sociale, Viorica Dumbrăveanu, i-a asigurat pe deputați că posedă verticalitate și onoare, dar nu-și va da demisia de onoare, ci va duce acest mandat până la capăt. 

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Igor Munteanu a anunțat despre susținerea moțiunii simple împotriva ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Deputații DA consideră că ministra și consilierii săi „sunt direct responsabili de faptul că Republica Moldova a devenit una dintre cele mai puternic afectate de pandemie state din lume”. Câteva zile mai târziu, moțiunea simplă nu a fost pusă în discuție în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, întrucât deputații PSRM au blocat discutarea subiectului. Inițial, deputații socialiști ar fi încercat să excludă subiectul de pe ordinea de zi, după care, președintele Comisiei a propus ca ordinea de zi în general să nu fie votată. Propunerea sa a fost acceptată.

Anticoruptie.md
09/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii