Nicolae Timofti respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier

Anticoruptie.md
13/01/2016
Sursa foto: presedinte.md

Șeful statului Nicolae Timofti respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc propusă de PD la funcția de premier, potrivit unui comunicat de presă al Președinției. "Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru", se arată în comunicatul de presă.

Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

"Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova", potrivit comunicatului de presă. 

Președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care se va încadra în criteriile de integritate enunțate. Șeful statului așteaptă ca majoritatea parlamentară să propună o nouă candidatră până pe data de 14 ianuarie 2016, ora 12.00.

Și acum câteva săptămâni șeful statului Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc candidat la funcția de premier. Într-un comunicat de presă anterior, Președinția a lăsat să se înțeleagă că asupra șefului statului s-ar exercita presiune pentru ca Nicolae Timofti să-l desemneze prim-ministru pe Plahotniuc. În scurt timp, șeful statului l-a desemnat candidat pe Ion Sturza. Programul de guvernare propus de omul de afaceri stabilit în România nu a fost însă discutat în Parlament din lipsă de cvorum.

 

Anticoruptie.md
13/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii