Noi judecători la Curtea de Apel Chișinău. CSM a ales și un vicepreședinte al Curții

Anticoruptie.md
31/10/2017
captura csm.md

Judecătoarea Nelea Budăi a fost reconfirmată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de vicepreședintă a Curții de Apel Chișinău. Magistrata, vizată anterior în mai multe scandaluri de presă, a fost singurul candidat la funcție. Tot astăzi, CSM a votat promovarea a trei judecători la aceeași instanță și numirea a altor cinci magistrați la Judecătoria Chișinău. Pentru fotoliul de judecător în instanța de fond competiția a fost de cinci candidați pentru un loc.

Nelea Budăi  a fost pentru prima dată avansată în funcția de vicepreședintă a Curții de Apel Chișinău de preşedintele Nicolae Timofti, deşi a fost suspectată de SIS că a admis probe false într-un proces şi a nedreptăţit o femeie sterilizată chirurgical din greşeala medicilor. Ulterior, CEDO a dictat despăgubiri de 12.000 de euro acestei femei. Deşi oficial nu are afaceri şi trăieşte doar din salariu şi pensie, Nelea Budăi are două maşini şi o casă evaluată de experţi la peste cinci milioane de lei. Magistrata apare frecvent în rapoartele CSM privind procedurile disciplinare iniţiate pe marginea unor decizii îndoielnice. De asemenea, Budăi se numără printre judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău care, pe 24 noiembrie 2015, au menţinut decizia Judecătoriei Buiucani, emisă de Galina Moscalciuc, prin care a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo.

Tot astăzi, CSM a ales trei noi judecători la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba despre magistrații Virgiliu Buhnaci, Galina Moscalciuc și Steliana Iorgov, toți trei de la Judecătoria Chișinău. Potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă, Virgiliu Buhnaci ar fi unul dintre judecătorii care au legalizat, în 2014, niște tranzacții suspecte prin care mai multe terenuri din proprietatea Primăriei Chișinău au ajuns în proprietatea privată a unor companii, în baza unor licitații organizate de un executor judecătoresc. Decizia a fost luată fără ca reprezentanții Consiliului Municipal Chișinău să asiste la proces. O anchetă recentă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Virgiliu Buhnaci de la Judecătoria Chişinău, sediul Botanica, a semnat, în 2014, un contract de investiții pentru procurarea unui apartament de 60 de metri pătraţi. La acel moment, magistratul mai avea un apartament de 80,9 metri pătraţi, obținut în 2006, o casă de 73,5 metri pătraţi, primită prin donație în 2004, dar și un teren pentru construcții de şase ari, ajuns în proprietatea sa în 2007. În ianuarie 2017, înainte ca blocul să fie dat în exploatare, Buhnaci a vândut apartamentul. Tranzacția nu se regăsește în ultima declarație de avere a magistratului. În schimb, el indică o nouă achiziție – un apartament de 88,1 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în acest an, tot la preț preferenţial - 360 de euro pentru un metru pătrat.

Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. Şedinţele s-au desfăşurat cu uşile închise, deşi societatea civilă a cerut în repetate rânduri examinarea publică a cazului. Totodată, în decembrie 2013, ea l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia. Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care sunt amplasate televiziunile sale. 

Steliana Iorgov a fost vizată anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre judecătorii cu lipici la donații. Reporterii au scos la iveală că, potrivit declarației de venit pentru anul 2014, magistrata deține 11 loturi de pământ, o casă de locuit cu garaj și câteva apartamente. Iorgov le-a spus jurnaliștilor că a primit aceste bunuri drept cadou din partea rudelor, care le-ar fi avut în proprietate timp de mai mulți ani. Judecătoarea a trecut bunurile imobile și în declarația pentru anul 2015. 

Tot astăzi, CSM a numit cinci magistrați noi la Judecătoria Chișinău. Este vorba despre Cristina Cheptea și Natalia Iordache, de la Judecătoria Bălți, Arina Ialanji, de la Judecătoria Anenii Noi și doi candidați din afara sistemului judecătoresc – Radu Grecu și Andrei Ojoga.

În schimb, CSM nu a reușit să aleagă un nou vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. Singurul candidat pentru acest post, Lidia Lupașco, nu a întrunit numărul necesar de voturi,

De asemenea, nu a putut fi ales nici un nou inspector-judecător în cadrul Inspecției judiciare. Deși pentru acest post au candidat doi dintre actualii membri ai CSM: Vera Toma și Dumitru Visterniceanu, dar și Valeriu Arhip, șeful Secție penală, Direcția generalizare și sistematizare a practicii judecătorești a CSJ, niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Anticoruptie.md
31/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii