Ministerul Educației și Cercetării anunță că în ediția din anul curent a Programului național de studiere a limbii române s-au înscris deja peste 12.700 de persoane, iar mumărul doritorilor este cu 7.700 mai mare decât cel al locurilor disponibile.
Pentru 2024, numărul de locuri disponibile la cursurile de studiere a limbii române este de 5.000. Numai că doritori s-au dovedit a fi mai mulți, mai exact, până acum, s-au înscris 12.200 de persoane.
Potrivit ministerului de resort, „cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6.911, urmat de UTA Găgăuzia – 1.586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2.971 de cereri au fost depuse de persoane din celelalte raioane. Din numărul total de solicitanți, peste 9.000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2)”.
Persoanele interesate de studierea limbii române activează în educație, economie, medicină, administrație publică centrală și locală, arte, justiție și altele. Jumătate dintre doritori au cerut să participe la cursuri în format online. Totodată, peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu.
Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.
Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.
Anticoruptie.md a prezentat anunțul făcut de ministerul de resort privind achiziția de contractare a serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale.
Pentru acest an, bugetul alocat este cu peste 3 milioane de lei mai mare decât anul trecut, chiar dacă numărul planificat de beneficiari este unul mai mic. Mai exact, pentru cursurile ce se vor desfășura pe parcursul anului 2024 sunt planificate 9,4 milioane de lei.
Pentru anul curent, numărul beneficiarilor care vor studia limba română este de 5.000. Cursurile vor fi organizate în patru regiuni ale țării: în Zona de Nord vor fi instruiți 1.000 de adulți, în Zona de Centru - 1.700, Zona de Sud - 1.800 și în Zona de Est, orașele din stânga Nistrului, vor fi intruiți 500 de adulți alolingvi.
În 2023 valoarea serviciilor de organizare și desfășurare a cursurilor de învățare a limbii române de către minoritățile naționale a costat statul 6,3 milioane de lei. Achiziția a fost câștigată de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, care a fost și unicul ofertant, fără a schimba din suma pentru serviciile oferite.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii