O nouă ședință a CSM, amânată din lipsă de cvorum

Irina Odobescu
03/12/2019
Foto: captură privesc.eu

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care urma să aibă loc marți, a fost din nou amânată din lipsă de cvorum. Aceasta este a șasea ședință a CSM amânată consecutiv din lipsă de cvorum.

La ședință s-au prezentat șapte din cei 12 membri ai CSM - 5 judecători, un membru desemnat de către Parlamentul Republicii Moldova și procurorul general, Alexandru Staianoglo. Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, a anunțat că doar Victor Micu lipsește din motive de sănătate, iar lipsa celorlați membri nu a fost justificată. „În asemenea circumstanțe, ședința se anunță închisă și nu are loc din lipsă de cvorum”, a declarat Musteață.

Dorel Musteață l-a felicitat pe Alexandru Stoianoglo cu desemnarea în funcția de procuror general. „Vă dorim succes și suntem deschiși să colaborăm și mizăm pe suportul dv la înfăptuirea reformei justiției”, a mai adăugat Musteață.

Agenda ședinței CSM din 3 decembrie are în cap de listă sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a unui judecător.

Amintim că duelul în sistemul judecătoresc a început în luna septembrie 2019. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare. 

Cu toate acestea, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală.  

Irina Odobescu
03/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii