„Până pe 31 mai 2024”. Peste 200 de fermieri au depus actele pentru a beneficia de creditul de 500.000 propus de Guvern

Ilie Gulca
22/04/2024
Fermieri care au protestat la Vama Leușeni în februarie curent

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a recepționat și a aprobat, în perioada 1 martie – 19 aprilie 2024, 226 de solicitări pentru Creditul agricol de urgență în valoare de 500.000 de lei destinat agricultorilor mici și mijlocii instituit în contextul problemelor semnalate de această categorie de fermieri, care suportă cel mai greu ieftinirea prețurilor pe piața cerealieră și creșterea costurilor la combustibil și fertilizanți.

„Instrumentul financiar este conceput pentru agricultorii micro și mici care cresc cereale. Astfel, agricultorii pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 de lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%”, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard conform prevederilor BNM. Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii se adresează băncilor comerciale până pe 31 mai 2024.” 

Sursa precizează că solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.

Acest mecanism de finanțare a fermierilor mici a fost instituit după ce agricultorii care cultivă cereale în sudul Republicii Moldova, reprezentați de Asociația „Forța Fermierilor”, au spus că nu au cu ce să efectueze lucrările de primăvară. Ei au revendicat un ajutor financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai afectați de crizele din ultimii doi ani.

După ce primierul Dorin Recean a anunțat mecanismul de finanțare, fermierii s-au declarat dezamăgiți de asistența propusă de Guvern.

„După plecarea dlui Recean, agricultorii au trecut în revistă cerințele lor cu ministrul Agriculturii. Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, raspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului Băncii Naționale a Moldovei, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare”, s-a menționat într-un răspuns oferit de fermierii protestatari.

Ilie Gulca
22/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii