Patru judecători de la CSJ care au participat la luarea unor decizii controversate, propuşi de Mihai Poalelungi să fie decoraţi cu titluri onorifice

Anastasia Nani
18/07/2016
CSJ. Foto: CIJM

Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a înaintat un demers la Consiliul Superior al Magistraturii prin care propune ca patru judecători din cadrul instanţei pe care o conduce să fie decoraţi cu titluri onorifice de veteran şi decan, acordate în semn de recunoştinţă publică pentru devotamentul faţă de sistemul judiciar. În listă au fost incluse magistratele Iulia Sîrcu, Ala Cobăneanu şi Valentina Clevadî, toate trei propuse pentru acordarea titlului de „​Veteran al sistemului judiciar”. Petru Ursache ar urma să primească titlul de „Decan al autorităţii judecătoreşti”​. Deşi regulamentele interne ale CSM arată că titlurile trebuie acordate magistraţilor cu reputaţie ireproşabilă, anterior toţi au ajuns în vizorul opiniei publice după ce au participat la luarea unor decizii controversate. Subiectul va fi discutat marţi, 19 iulie, la şedinţa Consiliului. 

Iulia Sîrcu este unul dintre cei patru judecători ai CSJ care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. La 22 aprilie, celor patru magistraţi le-a fost aplicată sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare. Decizia venea ca răspuns la o sesizare depusă de Ministerul Finanţelor la CSM, prin care instituția solicita tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”. Hotărârea Colegiului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a fost anulată marți, 5 iulie. 

Numele Iuliei Sîrcu figurează şi în cadrul unui alt caz de rezonanţă. Magistrata, împreună cu alţi doi colegi de la CSJ, Valentina Clevadî, la fel propusă pentru a fi decorată cu titlu de „​Veteran al sistemului judiciar”, şi Ion Druţă au participat la judecarea dosarului „Aroma Floris”. Cazul îşi are rădăcinile în anul 2010, când cei trei magistraţi au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă pe seama bugetului de stat. Hotărâre a fost anulată ulterior, de un alt complet de judecată. În 2015, membrii CSM nu au dat curs demersului prin care Corneliu Gurin, fostul procuror general, a cerut eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a celor trei magistraţi. 

Ala Cobăneanu, alături de Ion Druţă şi Galina Stratulat, ar fi vizată într-un caz de trafic de influenţă, iniţiat de Centrul Naţional Anticorupţie, se arată într-o sesizare plasată pe Harta Corupţiei a portalului Anticoruptie.md. Potrivit documentelor prezentate de autorul sesizării, Andrei Dunas, un avocat de la Cahul reţinut acum câteva luni pentru acte de corupţie, ar fi primit de la un client de-al său, om de afaceri, 400 de euro pentru a-i influența pe judecătorii CSJ ca să respingă recursul SRL Pâine și Tehnologii, firmă aflată în litigiu cu Cristal-Agat. La 23 martie 2016, magistraţii au respins recursul, decizie care a favorizat Cristal-Agat SRL. La 7 iunie, Iurie Mitreanu, ofiţer superior la CNA, a dispus începerea urmăririi penale, prezentând ordonanţa procurorilor Anticorupţie. Potrivit unei alte ordonanţe, datată tot cu 7 iunie, „în urma verificării listei judecătorilor CSJ, s-a stabilit că magistrata implicată este Ala Cobăneanu, fapt confirmat şi prin decizia din data de 23 martie 2016, la emiterea căreia aceasta a fost preşedinte de complet”. „Urmărirea penală a fost pornită pe faptul coruperii active, în privinţa avocatului care a primit bani afirmând că are influenţă asupra magistraţilor respectivi. Nu putem exclude sau să confirmăm implicarea lor. Nu am făcut investigaţii în privinţa judecătorilor pentru că nu avem dreptul să o facem. Ei beneficiază de imunitate, atâta timp cât nu avem suficiente probe pentru a cere acordul ca să pornim urmărirea penală în privinţa acestora”, ne-a declarat Viorel Morari, şeful Procuraturi Anticorupţie. 

Petru Ursache, judecător la CSJ din 2005, a fost vizat anterior în cadrul unei anchete a Ziarului de Gardă care, acum trei ani, arăta că judecătorul este din 2010 proprietarul unei case de lux, ridicată într-un car­tier de elită din sec­to­rul Tele­cen­tru al Capi­ta­lei. Totodată, potrivit organizaţiei Juriştii pentru drepturile omului, trei hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost şi Petru Ursache, au fost obiect de examinare la CEDO: FLUX nr. 5 c. Moldovei, GHIMP şi alţii c. Moldovei, MITROFAN c. Moldovei. 

Potrivit regulamentelor interne ale CSM, cele două titluri sunt acordate persoanelor cu o reputaţie ireproşabilă. De exemplu, „titlul onorific «Veteran al sistemului judiciar» întruchipează o recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”, iar cel de „Decan al autorităţii judecătoreşti” semnifică „o recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului, o măsură de încurajare a consolidării puterii judecătoreşti”.

Anastasia Nani
18/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii