Ping-pong între ministrul Justiței și CSP, în disputa privind șefia PCCOCS

Anticoruptie.md
27/01/2023
Sursa: CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor(CSP) a comentat declarațiile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a admis necesitatea inițierii, repetării sau reluării concursului pentru funcția de șef al PCCOCS, dar după ce CSP va avea un mandat plenipotențiar. Declarația a fost făcută după ce un membru al Comisiei de evaluare a reclamat presiuni și intimidări. În replica, CSP a emis în comunicat în care a calificat opinia ministrului ca fiind una  ”lipsită de onestitate, centrată pe orgolii personale”. Textul replicii a fost semnat de Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc, membri desemnați din partea breslei.

Semnatarii explică faptul că în cazul în care sunt reclamate anumite probleme „se impun investigații corespunzătoare, iar numai discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare, fapt pe care îl însușesc studenții chiar în primul an al facultății de drept”.

Cei cinci membri mai declară că  procedura de concurs a fost inițiată de un for colegial, prin majoritate de voturi, „de aceea orice hotărâre (de prelungire sau de suspendare/sistare) aparține plenului CSP sau, după caz, instanței de judecată, dar nu unor membri individuali”.

„ În partea ce ține de mandatul actualei componențe CSP , reiterăm poziția pe care am expus-o anterior și menționăm că imaginea instituției a fost intens criticată, menționându-se în spațiul public, de către mulți demnitari, că sunt necesare restructurări pentru a asigura că membrii aleși/desemnați își exercită atribuțiile cu neîndoielnică imparțialitate.  Totuși, subliniem că în actuala componență activă a CSP (11 membri), ponderea decizională o dețin membrii non-procurori, care sunt în număr de 6 membri. Mai mult de atât, din actuala componență a CSP doar 4 membri-procurori își exercită mandatul din anul 2018, pe când ceilalți 7 membri nu pot fi asociați componenței inițiale, mai ales că 6 membri au intervenit începând cu octombrie 2021, circumstanță care exclude criticile legate de lipsa credibilității hotărârilor adoptate de acest for de autoadministrare, insinuată în postare. Mai mult de atât, în partea ce ține de obiecțiile că mandatul CSP nu ar fi ,,plenipotențiar”, atenționăm asupra efectelor juridice și impactului instituțional pe care îl comportă asemenea abordare, deoarece ar putea afecta natura juridică a hotărârilor adoptate în perioada anterioară”, se arată în replica celor cinci membri CSP din partea procurorilor. 

Iulian Groza, membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat, joi, anularea concursului, adresând o solicitare în acest sens Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Groza a reclamat presiuni asupra sa din partea unor persoane interpuse.

Într-un comentariu la declarația lui Groza, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a scris că acest concurs pentru șefia PCCOCS „urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat, când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”.

Anticoruptie.md
27/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii