Plăcinte cu brânză „artificială”. Peste 80 la sută din plăcintele din comerţ, cu amestecuri dubioase

Tatiana Gherța
06/03/2023
facebook.com/ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a constat, în urma unui control, că 80 la sută din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, dar un amestec de produse pe bază de grăsimi vegetale.

sursa: ANSA

„În calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci. În aceste cazuri, au fost prelevate probe atât de umplutură cât și de plăcinte expuse spre comercializare.”, se precizează în comunicatul emis de ANSA.

În urma controlului de laborator efectuat asupra unor plăcinte cu brânză din comerț s-a depistat că în unele produse cantitatea de acizi grași din conținut depășește de peste 25 de ori limita stabilită la nivel european. Respectiv, încălcarea evidențiată de ANSA este faptul că aceste informații nu sunt indicate pe eticheta produsului.

sursa: ANSA

„Având în vedere caracterul foarte grav al încălcărilor constatate au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar. Agenții economici care continua să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați.”, precizează ANSA.

ANSA anunță că în foarte scurt timp și în Republicas Moldova urmează să fie reglementat conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare. În acest fel, inspectorii vor putea aplica măsuri restrictive de rigoare și chiar priva agenții economic de dreptul de a-și desfășura activitatea economică pe un termen de a 3 luni până la un an și de plasa pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

Până atunci, ANSA îndeamnă consumatorii să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor, iar în cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, să depună petiție la Agenție.

 

 

Tatiana Gherța
06/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii