Procurorul general către deputați: "În luptele politice sunt atrase instituțiile statului. Lămuriţi-vă voi între voi!"

Anticoruptie.md
17/12/2015
Foto: CIJM

Procurorul general Corneliu Gurin susţine că neadoptarea noii Legi privind Procuratura, despre care se discută de mai bine de doi ani, a adus până acum mai multe prejudicii instituției pe care o conduce, dar şi întregii ţări. Declarația a fost făcută la Parlament, în cadrul prezentării raportului privind starea legalității și ordinii de drept din țară pentru anul 2014.

“Republica Moldova nu a primit o serie de finanţări externe inclusiv din această cauză. Faptul că nu există o certitudine sau perspectivă clară privind reforma Procuraturii determină pesimism şi stagnarea reformei Justiţiei în general. Asta pune amprenta pe noi - procurorii, pe politic, pe angajamentele asumate de Executiv pe plan internaţional”, a declarat Corneliu Gurin.

Totodată, procurorul general a spus că incertitudinea, care durează de mai bine de doi ani, generează un exod de personal în instituţie. “Oamenii pleacă ca să-şi găsească o altă activitate sau un nivel decent de salarizare”, a adăugat el, precizând că peste 70 de procurori deja au plecat din sistem și că în prezent există 100 de locuri vacante în sistem.

În timpul raportului său, Gurin a adus mai multe date statistice despre activitatea Procuraturii în ultimii doi ani, inclusiv că în ultimele 11 luni ale anului 2015 au fost intentate 529 de cauze penale privind infracţiuni de corupţie şi cele conexe, dintre care 287 de cauze deja au fost deferite justiţiei. Deputata PLDM Maria Ciobanu a calificat raportul drept “triumfalist”. La întrebarea parlamentarei de ce nu pleacă din funcţia de procuror general, Gurin a spus că o va face când va lăsa “anumite lucruri bune în urmă”. “De aceea, implicaţi-vă în reforma Procuraturii, votaţi legea, executaţi-vă obligaţiile pe care le aveţi conform mandatului de deputat, după care vom discuta despre plecări”, i-a îndemnat procurorul general pe legislatori.

Cu referire la informaţiile apărute zilele trecute în spaţiul public, precum că asupra şefului statutului se exercită anumite presiuni, Gurin a replicat că Preşedinţia nu are decât să depună o sesizare. “Noi am primit un demers de la Preşedinţie, dar pe alte aspecte. Este vorba despre un proces penal, dar el nu vizează declaraţiile de marţi. În luptele politice sunt atrase instituțiile statului. Lămuriţi-vă voi între voi!”, a conchis şeful Procuraturii Generale.

Anticoruptie.md
17/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii