Promo-LEX către Igor Grosu: „Pentru blocarea tribunei se aplică sancțiuni”

Anticoruptie.md
04/02/2023
Captură video

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară a anului 2023 s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri legislative. Constatarea a fost făcută de Asociația Promo-LEX  care continuă monitorizarea civică a organizării ședințelor plenare și comunică constatările asupra respectării procedurilor legislative de către instituția parlamentară.  În contextul în care deputații BCS au boicotat ședința Parlamentului, iar cei din fracțiunea partidului Șor au blocat tribuna centrală, experții constată că președintele Parlamentului urma să dispună sancționarea aleșilor.

„Promo-LEX atrage atenția că potrivit art. 132 din Regulamentul Parlamentului se interzice tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței. Pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni. Totuși, în acest caz, Președintele Parlamentului nu a aplicat și nici nu a propus aplicarea sancțiunilor. În context, Promo-LEX îndeamnă deputații să se abțină de la tulburarea ordinii și întreruperea lucrărilor Parlamentului, iar Președintele ședinței să asigure ordinea și respectarea Regulamentului legislativului”, se arată în constatările asociației.  

Totodată, conform Promo-LEX, Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat procedura de întocmire, iar Parlamentul - procedura de aprobare și publicare a ordinii de zi a primei ședințe.

„Conform art. 39 alin. (2) și (3) din Regulamentul Parlamentului, ordinea de zi se aprobă pentru o perioadă de două săptămâni. Totodată, conform art. 45 alin. (1) și (2), ordinea de zi se plasează pe pagina web a instituției și se înmânează deputaților la începutul săptămânii de lucru. Astfel, atragem atenția că proiectul ordinii de zi a fost întocmit în seara zilei de 1 februarie 2023 și aprobată doar pentru ședința din 2 februarie 2023”, arată analiza. 

Experții Promo-LEX au mai constatat că proiectele opoziției parlamentare sunt ignorate.

„Toate cele 23 de proiecte din ordinea de zi au fost dezbătute și votate. 16 sunt proiecte de legi și 7 proiecte de hotărâri.  Autorii acestora au fost majoritatea parlamentară, Guvernul și Președinta Republicii Moldova”, notează Promo-LEX.  

Proiectul privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova a încins spiritele, joi, în Parlament. Deputații BCS au boicotat ședința Parlamentului, iar deputata partidului Șor, Marina Tauber, a fluturat cu cătușele în fața prim-ministrei Natalia Gavrilița, care prezenta argumentele Executivului asupra proiectului. Gavrilița și-a putut continua discursul  după ce aleșii din partea PAS au format un scut în fața tribunei.

Anticoruptie.md
04/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii