Reacția APP: „Licitația nici nu a început, dar spațiile comerciale din aeroport deja sunt atribuite unei companii franceze”

Tatiana Gherța
26/01/2024
CIJM

Etapa de depunere a cererilor pentru licitația cu strigare în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația alimentație publică și comerț specializat (Travel Retail, Food Beverage) din incinta Aeroportului International Chișinău va începe abia luni, 29 ianuarie. Este precizarea făcută pentru portalul Anticoruptie.md de directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari. Caietul de sarcini, mai spune acesta, nu a fost realizat pentru a favoriza o anumită companie, așa cum se vehiculează în spațiul public, dar a fost elaborat după standardele țărilor europene. 

În spațiul public au apărut informații despre faptul că autoritățile ar fi stabilit din timp condiții opace pentru participarea la concursul pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul din Chișinău pentru a favoriza o anumită companie, și anume S.R.L „Lagardere Travel Retail”. Informațiile au fost comentate și de liderul partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care a precizat că „tentația chilipirului este puternică și în actuala guvernare”. 

„Vedem ca se încep, aparent, schemele. Dincolo de faptul ca Procuratura nu a avansat prea mult cu invinuitii puși sub acuzare pe cazul AIC, dar și pe privatizarea Air-Moldova. Interesele zumzăie zgomotos în capul unor demnitari PAS. Recent, miniștrii puterii actuale au stabilit, în condiții opace, un Caiet de sarcini cu niște criterii pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroport, favorizând deschis o companie pe nume “Lagardere”, singura companie care întrunește exigentele concursului respectiv. Nu înainte de a se destăinui public ce “vise” au aceștia cu privire la noate concesionari noi pe care le intenționează și cu cine”, a menționat Munteanu într-o postare făcută pe o rețea de socializare.

Directorul APP, Roman Cojuhari, a confirmat că S.R.L „Lagardere Travel Retail” a solicitat anumite informații despre licitație, numai că asta nu înseamnă că aceasta este compania care va fi selectată în calitate de câștigător. Mai ales că perioada de depunere a cererilor începe abia luni, 29 ianuarie și se va încheia pe 19 februarie.

„Noi ne-am bucura să participe mai multe companii. (...) Am avut un proces transparent  și participativ la etapa formării lotului, la etapa procedurii de scriere a caietului de sarcini, la partea de organizare a comisiei de licitație. APP a cerut aeroportului să fie incluse cât mai multe persoane în această comisie. Noi am respectat o procedură cât mai participativă și ne-am dori ca această licitație să fie cât mai transparentă și cât mai corect elaborată”, a previzat directorul APP pentru Anticoruptie.md.

Potrivit directorului APP, agentul economic trebuie să dispună de capacitatea de a gestiona o asemenea afacere. 

Așa cum, potrivit caietului de sarcini, cuantumul de pornire al chiriei lunare/mp (excl.. TVA) este de 157 096.5 euro, agentul economic selectat trebuie să dispună de capacitatea de a gestiona asemenea rulaje, spune Cojuhari.

„În toate țările UE spațiile comerciale, dar cele pentru alimentație publică sunt gestionate de către companii specilizate. S-a luat exact după principiul țărilor europene și s-a făcut un caiet de sarcini luând ca bază caietul de sarcini din țările europene, cerințele către aceste companii. Trebuie să fie o companie cu rulaje mari care să poată asigura această plată, mai ales că la început trebuie să achite în avans pentru câteva luni această plată. (...) Ne-am documentat și noi la APP și într-adevăr există mai multe companii care ar putea participa, nu sunt criterii pentru o companie anumită”, a conchis Cojuhari. 

Conform caietului de sarcini, se propune spre licitație un lot unic format din spații amplasate în zona sterilă și comună a terminalului aeroportului și Sălii Express, teritoriul aeroportului (magazin Travel Retail, restaurant, cofetărie, business lounge, spații de depozitare, cantina) - 10 unități, cu suprafața totală a lotului de 5153.5 m.p.

Durata locațiunii este de trei ani începând cu data începerii activității de către Locatar. Contractul poate fi prelungit cu acordul părților, prin acord adițional, cu condiția respectării obligațiilor contractuale de către Locatar.

Participantul la licitație trebuie să corespundă următoarelor criterii obligatorii:

- are experiență de minim 7 ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în minim 10 aeroporturi din Uniunea Europeană cu trafic de minim 2.5 milioane pasageri în ultimii 3 ani;

- a administrat în ultimii 5 ani minim 3 spații comerciale cu destinația Travel retail și 3 spații cu destinația alimentație publică în aeroporturi internaționale cu trafic minim de 2.5 milioane pasageri în ultimii 3 ani;

- a generat o cifră de afaceri de minim 30 milioane Euro pe an în oricare din ultimii 3 ani;

- dovada garantării calității înalte de deservire a clienților, se accepta orice tip de dovada fie in forma scrisa sau prin platforme on line;

- dispune de strategii de marketing și promovare în cadrul companiei, prezentarea politicii de marketing din cadrul companiei;

- realizarea conceptului și investiția de capital propusă, prezentarea conceptuala si business case;

- punerea unui accent semnificativ ре prețuri și ре raportul calitate-preț. Oferirea unor prețuri avantajoase clienților pentru а stimula ratele de conversie și vânzările.

suma solicitată acum este de două ori mai mare decât suma pe care o achita până acum compania care gestiona aceste spații. 

Licitația va avea loc în data de 23 februarie 2024, ora 10.00.

Precizăm că reţeaua de magazine duty-free din Republica Moldova era controlată de politicianul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Regimul Duty Free a fost aplicat până la expirarea licenței, iar primul magazin care a rămas fără acte de conformitate a fost cel amplasat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, în decembrie 2022.

Suma pe care ar fi încasat-o Ilan Şor înainte să fugă în Israel din înstrăinarea afacerii Dufremol, iniţiată de tatăl său, a fost de 2.113.480 lei. Această cifră se regăseşte în contractul de vânzare-cumpărare a afacerii, o copie a căruia a ajuns la jurnaliştii portalului anticoruptie.md.

Documentul a fost semnat la 22 aprilie 2019, la Chişinău, de către mama vitregă a lui Ilan Șor, Ilona Şor, pe care era înregistrată afacerea, şi fostul politician din Bulgaria, Marko Todorov, ex-ministru al Științei și Educației în Guvernul lui Lyuben Berov din Bulgaria și deputat în cea de-a șaptea Mare Adunare Națională.

În aceeaşi zi, Camera Înregistrării de stat a operat modificările necesare, Marko Todorov fiind înregistrat ca singur fondator al SRL Dufremol, care deţinea 12 magazine din reţeaua Duty Free.

sursa: CIJM

Conform contractului, Marko Todorov s-a obligat să achite familiei Şor banii în numerar până la data de 22 iulie 2019, cu o săptămână înainte ca Ministerul de Interne să anunţe că Ilan Şor a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală.

Cele 12 magazine Duty-free ale firmei Dufremol nu au ajuns însă în proprietatea afaceristului din Bulgaria. Până la finele anului 2018, rețeaua formată din 12 magazine duty-free era controlată de familia Șor prin intermediul firmei Dufremol. Ulterior, rețeaua a trecut sub controlul firmei DFM SRL, deținută de aceeași Dufremol. În ianuarie 2019, cu mai puţin de 2 luni înainte de alegerile parlamentare, Dufremol s-a retras din capitalul social al DFM, iar unic asociat devine Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor. Ea a fost asociată şi administratoare a DFM până în iunie 2019, când a înstrăinat întreprinderea lui Alexandru Vîlcu (30%), Victor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.

Portalul de investigaţii RISE a scris că, în decembrie 2021, Arie Geler, cetăţean al Israelului, a cumpărat 90% din capitalul DFM, la un preţ de un milion de euro, bani care au ajuns într-un cont deschis de Minayev la o bancă din Republica Moldova. Arie Geler este domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri.

Ilan Şor este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară.

Tatiana Gherța
26/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii