Reacție // Ion Păduraru, despre promulgarea legilor prin care cetățenii sunt obligați să restituie miliardele furate: „Decretul președintelui nu face parte dintr-un «hazard moral», ci este o decizie necesară”

Anticoruptie.md
05/10/2016
Ion Păduraru. Foto: Europalibera.org

Decretul președintelui Nicolae Timofti prin care au fost promulgate cele șapte legi care, între altele, obligă cetățenii Republicii Moldova să restituie miliardele furate din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, nu face parte dintr-un „hazard moral”, ci este o decizie necesară. Declarația a fost făcută de Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Președintelui, în urma protestului organizat miercuri, 5 octombrie, de Platforma DA în fața Reședinței de stat. 

„Promulgarea Legii nr.235 trebuie apreciată nu ca o «povară pe umerii poporului», dar ca pe o responsabilitate asumată pentru lansarea unor semnale pozitive partenerilor de dezvoltare, potențialilor investitori, evitării unui colaps financiar amenințător pentru statul nostru și continuării lucrurilor bune începute spre beneficiul întregii societăți”, a comentat Ion Păduraru pe rețeaua de socializare Facebook. 

Secretarul general al Aparatului Președintelui a calificat protestul Platformei DA drept unul electoral. „Retorica populistă, însă, reprezintă un trend al comunicării electorale. Aceasta se întâmplă acum și în spațiul public, politic și mediatic al Republicii Moldova. Stigmatizarea puterii este cea mai utilizată armă electorală. Este dreptul actorilor electorali de a adopta un stil sau altul de auto-promovare pe piața politică. Mitingul electoral (!) de astăzi, 5 octombrie 2016, desfășurat în fața Președinției face parte din arsenalul tehnologiilor electorale”, a mai scris Ion Păduraru.

Președinția nu a comentat însă reacția Avocatului Poporului, Mihai Cotorobai, care a declarat că legile pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat săptămâna trecută răspunderea în fața Parlamentului încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul îl îndeamna pe șeful statului să nu promulge documentele până când acestea nu vor fi dezbătute de societate acivilă.

Și Mariana Durleşteanu, ex-ministru al Finanțelor, a criticat în cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle decizia Guvernului. „Sunt sigură că nu FMI a impus această metodă inumană de recuperare a miliardului furat. O atare abordare (punerea miliardului furat pe spatele cetățenilor – n.n.) trădează o anumită stare de lașitate și complicitate la furt. Nu poți să condamni o generație la sărăcie, dar să lași hoții în libertate. E penal! De fapt, e o încercare a Guvernului de a mușamaliza frauda din sistemul bancar. E strigător la cer ceea ce fac guvernanții de la Chișinău! După ce au încuviințat prin inacțiune jaful din rezervele valutare, ne mai pun odată în cârcă nu doar datoria, dar și dobânda. Am sperat până în ultima clipă că președintele Timofti se va trezi măcar în al XII-lea ceas și va refuza să promulge odiosul proiect. Am sperat că va auzi „murmurul poporului”, așa cum a spus în discursul de Revelion. Dar a cedat”, a declarat Mariana Durleşteanu. 

Anticoruptie.md
05/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii