Socialiştii, la unison cu Tiraspolul: „Calea de dezvoltare europeană nu se bucură de sprijinul unanim al poporului”

Anticorupţie.md
24/06/2022
Conducerea PSRM, alături de ministrul rus al Apărării Foto: Facebook.com

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se arată pofund indignat şi critică dur oferirea pentru Republica Moldova a statutului de ţară candidată la UE. Partidul parlamentar pro-rus din opoziţie susţine că aderarea la Uniunea Europeană va afecta suveranitatea statului, iar calea de dezvoltare europeană nu este sprijnită de o bună parte din populaţie.

„Integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale. Conforma Constituției Republcii Moldova, suveranitatea aparține poporului. Iată de ce decizia de a ceda o parte a suveranității, prin asumarea drumului european, urma să fie consultată cu întregul popor, printr-un referendum național. Voința exprimată de popor ar fi avut legitimitate istorică pentru generațiile viitoare. În schimb, ne-am ales cu o decizie politică și simbolică, pentru un ciclu electoral de 4 ani”, susţin socialiştii într-un comunicat de presă.

Mai mult, opoziţa pro-rusă a făcut apel la cetăţeni „să fie vigilenți în fața acestei iluzii de aderare, măsluită în laboratoarele de propagandă ale actualei guvernări”.

Socialiştii mai declară că cetăţenii au ajuns „ostaticii unor jocuri geopolitice”, iar „statutul de candidat pentru aderare nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare, iar UE a luat decizia de a-i oferi Republicii Moldova statutul de candidat, fiind împinsă de interesul geopolitic.

Poziția exprimată de socialiști este în consonanță cu ceea ce a declarat așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, că decizia Republicii Moldova de a adera la familia europeană a fost luată „unilateral” și nu a fost consultată în cadrul unui referendum.  

„Nimeni în Moldova nu a organizat referendum. Și în Transnistria există o tradiție a referendumurilor. Știm unde mergem. După cum știți, vectorul Transnistriei este independența și, ulterior, dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Poate că doamna Sandu își dorește cu adevărat aderarea țării la UE și unirea cu România. Dar oamenii din Transnistria au planuri complet diferite”, a spus Ignatiev în cadrul unui interviu pentru canalul de televiziune „Rossia 24”.

Consiliul European a decis, joi, să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru Republica Moldova, potrivit unui document intern al Consiliului European consultat de Anticorupție.md la Bruxelles ce urmează să fie făcut public spre sfârșitul zilei.

Anticorupţie.md
24/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii