Tiraspolul refuză „cu îndârjire” să vorbească despre posturile ilegale și răpirile​ cetățenilor Republicii Moldova

Ilie Gulca
25/01/2021
Foto: Viorica Tătaru

Exponenții Tiraspolului refuză „cu îndârjire” să discute despre prezența celor 13 posturi ilegale „grănicerești” și răpirile cetățenilor Republicii Moldova de către structurile de forță din stânga. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control încearcă de la începutul lui 2020 să rezolve problema așa-ziselor „posturi grănicerești” instalate în Zona de Securitate, care împiedică circulație liberă pe cele două maluri ale Nistrului. 

Reprezentanții Tiraspolului se opun de mai mult timp includerii pe ordinea de zi a problemelor care tensionează încontinuu situația în Zona de Securitate și care încalcă drepturile fundamentale ale omului. Ei consideră „cu trufie” că aceste probleme nu ar ține de competența Comisiei Unificate de Control, se menționează într-un comunicat al Delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control publicat pe 21 ianuarie curent.

Pentru a nu periclita totalmente activitatea Comisiei, precizează sursa citată, părțile s-au înțeles să organizeze o ședință extraordinară, cu două subiecte pe agendă. „Astfel, au fost confirmați în componența Comisiei Unificate de Control noul reprezentant al Ucrainei, atașatul pe probleme de apărare al Ucrainei, colonelul Alexei Braghineț, și alți doi experți în cadrul Delegației Republicii Moldova.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, în cadrul unei investigații, au arătat consecințele grave ale celor 37 de posturi așa-zise „grănicerești” instalate începând cu 16–17 martie, sub pretextul stării de urgență impusă de administrația transnistreană.

Pe moment, în Zona de Securitate sunt 13 posturi ilegale. În afară de aceste posturi, în Zona de Securitate a Republicii Moldova, există 15 posturi de pacificatori și 31 de posturi transnistrene „grănicerești”.

Justificată oficial ca măsură de protecție, închiderea drumurilor a blocat efectiv așezările administrate de Republica Moldova în Zona de Securitate. A restricționat accesul oamenilor din zonă la asistență medicală, alimente și medicamente pentru mai mult de două luni, sub pretextul unei pandemii.  

De asemenea, în octombrie 2021, pretinsul serviciu de securitate al Tiraspolului a răpit patru cetățeni ai Republicii Moldova. Doi dintre aceștia, un polițist și un angajat al Agenției Servicii Publice, au fost eliberați. Despre ceilalți doi, autoritățile constituționale nu știu nimic.   

Ilie Gulca
25/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii