„Toate deciziile sunt luate pentru a evita consecințe și mai grave”. Banca Națională răspunde criticilor deputaților socialiștilor

Ilie Gulca
16/05/2022
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Foto:bnm.md

Toate deciziile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) sunt luate pentru a evita consecințe și mai grave pe viitor, susține conducerea acesteia, după ce mai mulți deputați socialiști au protestat luni în fața sediului instituției și au cerut demisia guvernatorului Octavian Armașu, acuzând-ul de creșterea prețurilor.

„Măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile și veniturile cetățenilor, în mod implicit, pentru recuperarea economică a țării noastre”, a explicat instituția într-un comunicat.

După explicațiile acesteia, valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova. „Acțiunile BNM sunt necesare pentru a ține piept acestora și pentru a evita consecințele mult mai dureroase pe termen lung”, scrie sursa citată.

Totodată, Banca Națională a relatat că, în condițiile în care șocurile inflaționiste sunt resimțite mai puternic în țări cu economii mici și deschise, precum e cea a Republicii Moldova, este nevoie aplicarea în continuare a măsurilor de politică monetară restrictive.

Banca Națională a Moldovei reiterează că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară. Toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia și războiul din Ucraina.

Socialiștii au organizat luni un protest în fața Băncii Naționale din cauza politicilor promovate de această instituție. Reprezentanții formațiunii susțin că deciziile luate în ultimul timp au adus Republica Moldova în criză și au împovărat și mai mult cetățenii.

Conform prognozelor BNM, la sfârșitul anului curent, inflația va fi de 28,8%, iar până la începutul lui 2024 ar trebui să coboare la circa 6%, încadrându-se în coridorul țintit de politicile urmărite.

Explozia creșterii prețurilor din ultimele două luni și jumătate a fost determinată în cea mai mare parte de războiul din Ucraina și ruperea sau deteriorarea gravă a relațiilor economice pe care Republica Moldova le are cu țara vecină dar și cu Federația Rusă, a menționat vineri Armașu,  în cadrul unei conferințe de prezentare a Raportului privind inflația.

Ilie Gulca
16/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii