Totalurile Summit-ului Comunității Politice Europene. Maia Sandu:„Moldova este importantă pentru UE, vocea noastră contează”

Tatiana Gherța
05/06/2023
captura video

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni, 5 mai, în fața presei, totalurile Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE) desfășurat săptămâna trecută la Bulboaca. Potrivit Maiei Sandu, evenimentul din 1 iunie este o demonstrație în plus a faptului că Republica Moldova și-a îmbunătățit imaginea, iar acum nu mai este privită ca un loc obscur, unde grupările criminale împart banii publici, dar este percepută ca viitor membru al Uniunii Europene. 

Șefa statului a subliniat beneficiile pe care le-a obținut Moldova de pe urma reuniunii din 1 iunie. Acestea au fost integrate în patru subpuncte: 1) Moldova este un partener respectat de toate țările europene; 2) Moldova este în siguranțăi; 3) Moldova este tot mai conectată; 4) Moldova beneficiază de sprijin concret pentru a face față crizei energetice. 

La toate acestea, Sandu a venit cu exemple concrete. Printre acestea se numără: modernizarea armatei și capacităților de apărare, scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, începând cu 1 ianuarie 2024, fortificarea securității cibernetice, construcția podului Cosăuți – Iampoli, un acord bilateral în acest sens va fi semnat în foarte scurt timp, a dat asigurări președinta țării, și creșterea investițiilor din partea UE prin acordarea suportului financiar pentru procurarea gazului.

„Summitul a poziționat R. Moldova în centrul Europei și a arătat că noi, moldovenii, putem face tot ce ne propunem. Vă sunt recunoscătoare tuturor celor care ați participat la organizarea acestui eveniment. Am arătat că avem oameni bine pregătiți. Evenimentul a demonstrat că R. Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Găzduirea Summitului este un semnal clar că țara noastră este importantă pentru UE și că vocea noastră contează. Într-o perioadă scurtă am reușit să îmbunătățim imaginea țării, care este percepută drept viitoare membră a UE. În timpul evenimentului, am primit mesaje puternice diplomatice, Republica Moldova nu este singură, alături ne sunt partenerii”, a menționat Maia Sandu.

Cât despre cheltuielile care au fost făcute pentru organizarea evenimentului, șefa statului a punctact că „beneficiile depășesc cu mult costurile acestui summit”, solicitând în acest sens Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ca până la sfărșitul acestei săptămâni să prezinte toate informațiile legate de acest subiect. 

Maia Sandu s-a referit și la Misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova lansată în ajunul summit-ului CPE. Rolul acesteia va fi de a contribuie la fortificarea capacităților de management al crizelor în sectorul de securitate al țării. La fel, Misiunea va oferi suport strategic și operațional, în vederea pregătirii pentru crize viitoare.

„Misiunea UE este aici pentru perioada de care avem nevoie, va lucre cu mai multre instituții, în special cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a asigura siguranța cetățenilor în fiecare zi. Misiunea se va implica și la capitolul securitate cibernetică, aici se va lucra cu fiecare minister în parte. Se va lucre cu fiecare instituție pentru a identifica și a reduce riscurile majore”, a precizat Sandu.

Amintim că, joia trecută, 1 iunie, la castelul Mimi din satul Bulboaca, Anenii Noi, a avut loc Summit-ul CPE la care au participat 50 de lideri din statele UE și nu numai. În cadrul reuniunii liderii au abordat subiecte importante și identificate punctual soluții pentru crizele provocate de războiul început de Rusia în Ucraina.  

Tatiana Gherța
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii